В Україні зберуть рекордний урожай ожини

1 вересня 2020 77 0
В Україні зберуть рекордний урожай ожини
pixabay.com

Експерти прогнозують, що попри несприятливі погодні умови фермери можуть зібрати рекордний урожай ожини. Про це повідомляє Інформ-UA.

За словами Катерини Звєрєвої, керівника Української плодоовочевої асоціації, натхненні виробники говорять про те, що, незважаючи на те, що ягода є нішевою культурою, будуть розширювати плантації під нею.

Фермери відзначають, що насадження ожини міг знищити мороз, який був у травні. Багато хто побоювався, що вони серйозно постраждали. Але в результаті зібрали навіть рази в два більше, ніж очікували.

За даними експертів, традиційно ожина дає 20-40 т/га, а цього року показник досяг максимальної позначки. Катерина Звєрєва розповіла, що врожайність ожини в 4 рази вище, ніж малини, і це при тому, що витрати на обидва види ягід практично однакові.

Фермер, який буде вирощувати сортову ожину високої якості має можливість отримати непоганий дохід. При цьому, сортова ожина ще й без проблем транспортується, на відміну від малини. Правда, поки в Україні площі, відведені під цю культуру, невеликі. Офіційних статистичних даних немає, але, за підрахунками експертів, мова йде близько про 200 га.

Щодо цін, то в кінці червня та на початку липня, тобто в період, коли українські господарства масово збирали ожину, вони пропонували її на ринку від $4,12 до $5,61/кг.

За словами Ірини Кухтіної, керівника асоціації «Ягідництво України», станом на 30 серпня на оптових ринках ожину реалізовували за ціною від 60 до 70 грн/кг. Її зниження очікувати не варто, оскільки сезон, як відзначають гравці ринку, триватиме ще максимум два тижні.

При цьому виробники відзначають, що попит на ягоду, тим більше на тлі дорожнечі інших культур, досить високий, що дозволило їм встановити вигідні ціни і реалізувати продукцію в повному обсязі.

Читати за темою: Експорт іспанської малини скоротився на 20%

Виконано за допомогою Disqus