Метод точного землеробства допомагає отримати якісну насіннєву продукцію — фахівець

8 вересня 2020 89 0
Метод точного землеробства допомагає отримати якісну насіннєву продукцію — фахівець
Kurkul.com

У ТОВ «Агрокрай» на Хмельниччині вирощують насіння озимих та ярих культур для бренду Biligrain. У компанії вважають, що без впровадження точного землеробства отримання якісної продукції неможливе. Про це йдеться на SuperAgronom.com.

Як зазначив Василь Косюк, головний агроном підприємства, найбільш важливо для вирощування культур — дати рослинам однакову й достатню кількість поживи. Для цього тут впроваджують методи точного землеробства із диференційованим внесенням добрив.

«Система живлення у нас застосовується відповідно до результатів аналізів ґрунту. Проводимо їх відразу після збирання попередника. Співпрацюємо з компанією, яка розробила власну схему аналізу і систему відбору зразків. Ми промоніторили ринок таких послуг, але ця методика нам сподобалася найбільше», — каже агроном.

Він пояснює, що за більшістю використовуваних в Україні методик поля «сіткуються» на рівні квадрати по 2-5 га і ґрунт на аналіз відбирається по цих квадратах. Натомість за методикою, яку вибрали в «Агрокраї», поле ділиться за ґрунтовими відмінами.

«Що це означає? Накладаються багаторічні карти досліджень полів і створюється схема ґрунтових відмін залежно від рельєфу, типу ґрунту, породи нижніх шарів тощо. По цих ґрунтових відмінах і відбираються зразки. Тобто якщо це схил, то відбирається зразок на схилах, так само і на горбках та в низинах. Бо там зазвичай різні показники по елементах живлення», — зазначив Василь Косюк.

Він додає, що на основі отриманих результатів розробляються карти живлення, вони інтегруються в систему диференційованого внесення, за якою надалі працює відповідна техніка — від розкидачів добрив до сівалок та обприскувачів.

Агроном також підкреслив, що внесення певної кількості добрив — це лише частина справи. Важливо також внести їх у відповідну фазу, коли рослина найбільше потребує того чи іншого елемента живлення. Тому, наприклад, система живлення пшениці передбачає три етапи — основне живлення, припосівне та по вегетації.

Читати за темою: Для вирощування якісного насіння є ряд факторів — експерт

Загалом у ТОВ «Агрокрай» уся технологія вирощування насіння спрямована на те, щоб створити рослинам «тепличні» умови навіть за нинішніх несприятливих змін клімату. І точне землеробство — одна із головних складових догляду за посівами.

«Ми переконані, що насіння має вирощуватись лише за методами точного землеробства. Лише в таких умовах можна отримати урожай найвищої якості, а подальше високотехнологічне очищення й обробка зерна допоможе якнайкраще розкрити генетичний потенціал гібриду чи сорту», — запевняє Олег Білявець, керівник господарства і засновник бренду Biligrain.

До слова, наразі в асортименті насіннєвого заводу Biligrain — насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union), сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau), а також квасолі. У найближчому майбутньому асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами.

Виконано за допомогою Disqus