В Україні набуває популярності новий тренд супутникового моніторингу

8 вересня 2020 76 0
В Україні набуває популярності новий тренд супутникового моніторингу

Фахівці сервісу AgroOnline зазначають, що індекс вегетації NDVI, яким наразі користуються аграрії задля моніторингу стану посіві не завжди ефективний. Саме тому спеціалісти розробили нові інформаційні супутникові продукти серед яких — індекс водного стресу рослин. Про це йдеться у блозі «Водний стрес рослин. Новий тренд супутникового моніторингу посівів» на SuperAgronom.com.

Як зазначається у блозі, міжнародна наукова спільнота успішно досліджує концентрацію вологи в рослинах використовуючи оптичні супутникові зображення (зокрема,  ближній та короткохвильовий інфрачервоні спектри). На основі зображень формуються індекси водного стресу  —  карти з низькою та високою концентрацією вологи рослин.

Компанія AgroOnline протягом останніх сезонів активно досліджувала перспективи використання цих індексів на полях своїх клієнтів по всій Україні. 

«Аграрії вже довгий час успішно користуються індексом вегетації NDVI. Однак, він не завжди ефективний. На ранніх етапах розвитку рослин, коли видно лише перші сходи, і листова поверхня складає 20-30% площі, або ж на піку вегетації цей індекс не найкраще візуалізує неоднорідності розвитку рослин. Саме це підштовхнуло нас до пошуку, розробки та валідації нових інформаційних супутникових продуктів серед яких є й індекс водного стресу рослин. Все для того, щоб аграрії мали змогу бачити більший спектр проблем протягом вегетаційного сезону», — зазначив Віктор Боровик, співзасновник та операційний директор компанії AgroOnline.

Індекс водного стресу показує концентрації вологи в рослинах і візуалізує неоднорідності розподілу вологи в рослинах на полі. Він ефективний для всіх культур на будь-яких етапах їх росту та розвитку. Також цей індекс допомагає побудувати карту-завдання на диференційований обробіток.

Виконано за допомогою Disqus