Експерт радить вирощувати ранні сорти пшениці в умовах дефіциту вологи

10 вересня 2020 1818 0
Експерт радить вирощувати ранні сорти пшениці в умовах дефіциту вологи
Kurkul.com

Василь Косюк, головний агроном ТОВ «Агрокрай», розповів, що в умовах дефіциту вологи та літніх посух практично по всій території України доцільніше вирощувати ранньостиглі сорти озимої пшениці та інших культур. Про це йдеться на SuperAgronom.com.

Фахівець зауважив, що у своєму господарстві з огляду на погодні умови останніх років поступово переходять на ранньостиглі сорти, адже вони мають більше шансів використати наявні у ґрунті запаси вологи та вдало розвинутись.

«Наразі ми намагаємося переходити на сорти ранньостиглі. Ранньостиглі сорти дозволяють використати більше запаси зимової вологи, запаси мінімальної весняної вологи, які потрапляють до ґрунту, і сформувати урожай за рахунок цієї вологи. Вони скоріше формують цей урожай. У них швидше проходять фізіологічні процеси формування врожаю. Ранньостиглі сорти будуть не з таким високим потенціалом врожайності, як більш пізні чи середні, але ми будемо мати стабільний урожай озимої пшениці», — каже Василь Косюк.

Агроном зауважив, що господарство «Агрокрай» є насіннєвим та вирощує насіннєву озиму пшеницю для доробки на власному насіннєвому заводі Biligrain — насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union).

«Новіші сорти лише набувають популярності, адже виведені на основі того, що останні роки показали, що навіть в нашій зоні в початковий період не вистачає вологи. Тобто сорти пропонуємо здебільшого ранні, які встигають використати зимові запаси вологи. Вони можуть підійти для більш південних регіонів, щоб встигнути використати цю вологу. Наразі ранньостиглі посухостійкі сорти найбільше потрібні аграріям, адже в останні 7 років ми бачимо тенденцію, що стаж сухіше, запас ґрунтової вологи падає. Особливо в останні 2 роки, а надто для озимих культур, лімітуючим фактором все-таки була волога», — пояснює фахівець.

Крім того, на сьогодні насіннєвий завод Biligrain також виробляє насіння сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau) та квасолі. Найближчим часом асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами.

Читати за темою: 

Виконано за допомогою Disqus