За рахунок оновлення сортів можна досягти підвищення врожайності на 1-2 т/га — думка

12 вересня 2020 194 0
За рахунок оновлення сортів можна досягти підвищення врожайності на 1-2 т/га — думка

За рахунок генетичного потенціалу сортів пшениці можна досягти підвищення її врожайності на 1-2 т/га. Про це розповів Микола Сучек, старший науковий консультант з агрономії, керівник відділу R&D компанії VITAGRO PARTNER в матеріалі «Сортооновлення та сортозаміна є запорукою підвищення врожайності озимих зернових» на SuperAgronom.com.

«Кожен сільськогосподарський виробник рано чи пізно підходить до необхідності проводити сортозаміну та сортооновлення. І саме в цьому напрямі аграрії допускають першу помилку, коли за умов нестачі чи обмеженої кількості грошових ресурсів вирішують зекономити на насінні. Наприклад, є товарна пшениця, вирощена на полі масової репродукції, то чому б не заощадити на закупівлі еліти. І це стратегічна помилка», — зазначив Микола Сучек.

За його словами, якщо в гібридів ефект гетерозису проявляється саме в першому поколінні, то в сортів ефект гетерозису розтягнутий у роках, а в сучасних сортів він максимально проявляється у перших двох поколіннях після категорії ЕЛІТА.

«Тому досвідчені аграрії розуміють істину, якщо міндобрива, засоби захисту, пальне треба щорічно оновлювати, витрачаючи великі гроші, то енергія сорту працює на урожай безкоштовно гарантовано 3 роки. Тому рекомендую регулярно оновлювати сорти, адже тільки за рахунок їхнього генетичного потенціалу можна досягти підвищення врожайності на 1-2 т/га», — зауважив керівник відділу R&D компанії VITAGRO PARTNER.

Окрім цього, одним з вагомих факторів формування врожайності пшениці є її сорт. Результати випробувань на дослідних та виробничих ділянках свідчать, що лише використання сорту, найбільш адаптованого до конкретних ґрунтово-кліматичних умов, без будь-яких інших факторів у різні роки дає приріст врожаю до 0,8–1,5 т/га.

«Ось вам і причина проводити сортозаміну», — підсумував Микола Сучек.

Виконано за допомогою Disqus