В Україні сформувалися найгірші за останнє десятиліття умови для сівби озимих

16 вересня 2020 7675 0
В Україні сформувалися найгірші за останнє десятиліття умови для сівби озимих
Kurkul.com

Протягом першої декади вересня через збереження переважно сухої та спекотної погоди (з дуже високими для початку вересня денними температурами повітря і ґрунту) в більшості областей України відбувалося посилення і поширення повітряно-ґрунтовою посухи. У зв'язку з цим зволоження ґрунту в оптимальний період для сівби озимих (11-25 вересня) оцінюється як мінімальний за останні 10 років. Повідомляє apk-inform.com.

«Станом на 10 вересня, за експертною оцінкою і фактично певним запасам вологи, до 60-70% збільшилася площа з абсолютно сухим і майже сухим орним шаром ґрунту, відбувалося його ущільнення, що ускладнювало обробку ґрунту під оранку і сівбу. При цьому шар ґрунту 0-10 см був майже сухим на 70-80% площ», — йдеться у повідомленні.

Виходячи з цього, масова сівба озимих за такого низького зволоження є недоцільною. Вологозабезпечення метрового шару ґрунту практично скрізь майже вичерпані, за винятком західних областей, де спостерігалося достатнє зволоження — понад 25 мм вологи в орному шарі ґрунту.

За прогнозом погоди, в найближчий тиждень істотного поліпшення зволоження ґрунту не передбачається. Невеликі дощі, які прогнозуються разом з переміщенням атмосферного фронту 17-18 вересня, зволожать лише верхній шар ґрунту. З огляду на ці обставини, початок масової сівби озимих під урожай 2021 р. може затриматися до кінця вересня-початку жовтня.

Читати за темою: Херсонські аграрії змушені сіяти озимі у суху землю

Виконано за допомогою Disqus