Світу загрожує глобальна катастрофічна посуха

23 вересня 2020 3774 0
Світу загрожує глобальна катастрофічна посуха
Kurkul.com

Вчені представили дослідження, згідно з яким південна півкуля Землі в майбутньому зіткнеться з більш тривалими та потужними засухами. За їхніми оцінками, річна кількість опадів може знизитися на 30% в порівнянні з нинішнім рівнем. Про це йдеться на сайті Phys.org.

Зазначається, що згідно з теперішніми змінами клімату, між 2050 р. і кінцем століття глобальні середні температури підвищаться на три градуси Цельсія, якщо не будуть скорочені викиди вуглецю. Аналогічна картина спостерігалася три мільйони років тому, коли рівні вуглекислого газу в атмосфері становили 400 частин на мільйон, а температура поверхні моря була вище на дев'ять градусів в Північній і на чотири градуси в Південній півкулі.

Згідно з результатами дослідження у цьому випадку відбудуться помітні зміни в кількості літніх опадів в субтропічному поясі. В результаті у тропіках та субтропіках Південної півкулі прогнозують катастрофічні засухи.

Згідно зі звітом, опублікованим в липні Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), до 2024 р. середня глобальна температура може піднятися більш ніж на 1,5 °C в порівнянні з доіндустріальним рівнем, що набагато раніше, ніж припускали вчені. У наступні п'ять років різним регіонам Землі загрожують масштабні повені й посухи.

Читати за темою: ООН попередила про катастрофу урожаю пшениці в Україні

Виконано за допомогою Disqus