В Україні може бути зірвана посівна озимих через відсутність дощів

24 вересня 2020 1347 0
В Україні може бути зірвана посівна озимих через відсутність дощів
Kurkul.com

Протягом другої декади вересня випала мізерна кількість опадів. В східних, центральних та південних областях не випало ні краплини дощу, лише на Заході та Півночі пройшли несуттєві опади. ГТК на всій території України дорівнює 0,0-0,2, що вказують на дуже сильну посуху. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

«Наразі склалися найгірші умови для сівби озимих, адже запаси вологи вичерпані, орний шар ґрунту сухий та зневоднений. Якщо незабаром не підуть дощі, то компанію посівної озимих буде зірвано, або перенесено, але тут виникають ризики недорозвинення озимих, які ввійдуть у зимовий період в не найкращому стані. Сходи не будуть готовими до морозів та температурних коливань», — зазначають аналітики.

Читати за темою: В Україні сформувалися найгірші за останнє десятиліття умови для сівби озимих

Аналогічний період 2019 р. також не відзначився значними опадами, але на всій території України окрім Житомирської області мав перевагу над показниками 2020 р.

Середньодобова температура ґрунту на Заході та Півночі коливалась від +16 до +17 °C, за винятком Чернівецької області, тут середня температура досягла відмітки +18 °C.  В східних та центральних областях +17…+19 °C. На Півдні середньодобова температура ґрунту склала +19…+21 °C.

Мінімально температура ґрунту опускалась до +5 °C в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. В західних областях знаходилась в межах +5…+6 °C, на Півночі +6…+7 °C. В центральних областях мінімальні температури коливались від +7 до +8 °C, на Сході +8…+9 °C. В південних областях не опускалися нижче +9…+10 °C.

Показники вологості ґрунту другої декади у порівнянні з показниками першої декади вересня знизилися. Найнижчий показник вологості ґрунту 7%-9% зафіксовано на Сході, Півдні та Центрі, винятком стала Вінницька область.

Також занизький рівень вологості ґрунту 10%-13% в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях. У Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Закарпатській областях рівень зволоження ґрунту досяг 15%-18%.

Виконано за допомогою Disqus