Зрошення дає можливість отримувати 2 врожаї на рік — експерт

21 вересня 2020 125 0
Зрошення дає можливість отримувати 2 врожаї на рік — експерт
Kurkul.com

Впровадження технологій зрошення, в залежності від культури, дає змогу одержати приріст врожаю на рівні від 50% до 250%. Таку думку висловив менеджер з продажу систем зрошення Valley в компанії «АБА Астра» Дмитро Жмак в матеріалі «На водопій. Чи виростуть площі під зрошенням в Україні» на Latifundist.com.

Найбільшим плюсом поливу, за його словами, вважається можливість отримання двох врожаїв на рік.

Що стосується інвестицій, то за даними фахівців компанії «АСА Астра», придбання зрошувальних систем може окупитися протягом 2-5 років. При вирощуванні картоплі термін окупності становить 2 роки, кукурудзи — 3-4 роки, цукрових буряків — 2 роки.

«Український аграрний сектор вже сьогодні потребує стабільного зрошення і якісних систем поливу. Цю аксіому доводять очевидні кліматичні чинники і бажання українських фермерів отримувати максимум врожаю на своїх обділених вологою земельних угіддях», — переконаний Дмитро Жмак.

Читати за темою: Висока врожайність в умовах посухи — досвід зрошення на Вінниччині

Він також вказав, що такого посушливого осінньо-зимового періоду в Україні не було останні 120 років. У багатьох регіонах України, причому не тільки південних, навесні практично не було опадів, літні дощі, якщо і були, то дуже рясні і випадали за короткий проміжок часу. Тобто, ефективними їх назвати не можна. Це все позначилося на вологозапасах ґрунтів.

«Сьогодні основний тягар турбот у підтримці в придатному стані українських меліоративних систем лежить в основному на приватному бізнесі. Великі аграрні холдинги та фермерські господарства роблять все, що можуть, однак навіть їх найщедріші інвестиції в меліорацію не здатні замінити скоординовану державну політику», — підсумував Дмитро Жмак.

Виконано за допомогою Disqus