Лабораторії Держпродспоживслужби роздержавлять

18 грудня 2015 107 0
Напрацьовуватиметься закон, що роздержавить лабораторії Держпродспоживслужби
Кurkul.comНапрацьовуватиметься закон, що роздержавить лабораторії Держпродспоживслужби

Україні доцільно працювати над роздержавленням системи лабораторного контролю.

Таку думку оприлюднив перший заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, пише Мінагропрод.

За його словами, доцільно поступово напрацьовувати законодавчу базу, яка передбачатиме роздержавлення лабораторій, що підпорядковуватимуться Держпродспоживслужбі.

«Я вважаю за доцільне у майбутньому делегувати повноваження державних лабораторій, підпорядкованих Держпродспоживслужбі, приватному сектору. Якщо той чи інший господарюючий суб’єкт зробить орган сертифікації, чи лабораторію, акредитує її належним чином, то Держпродспоживслужба матиме можливість уповноважувати на виконання функцій від імені держави», — наголосив Володимир Лапа.

За його словами, ці процеси можуть відбуватися за умови добре налагодженого зворотного зв’язку та на основі врахування критеріїв ризиків.

«Якщо суб’єкт господарювання проводить дослідження і з боку бізнесу чи торгівельних партнерів нема нарікань, результати визнаються і всіма акцептуються, то ми будемо наполегливо йти в бік делегування повноважень», — повідомив перший заступник голови.

Володимир Лапа зауважив, що роздержавлення лабораторій – це процес не короткотерміновий. Спершу необхідно відпрацювати відповідну законодавчу базу, проаналізувати нову систему на рівні пілотних проектів.

«Такі кроки в частині лабораторного контролю потрібно робити послідовно, але зважено, щоб не поламати ту систему, яка працює сьогодні», – зазначив він.

Виконано за допомогою Disqus