За зниження експортного ПДВ до 14% заплатять дрібні фермери — думка

2 жовтня 2020 1656 0
За зниження експортного ПДВ до 14% заплатять дрібні фермери — думка

Від зниження експортного ПДВ до 14% виграють великі виробники (переробники та агрохолдинги, які активно експортують агросировину чи продукцію). Про це розповів голова депутатського об’єднання «Депутатська аграрна рада», депутат «Слуги народу» Андрій Богданець у матеріалі «Не можна допустити, аби великі агрохолдинги отримали у 2021 році мільярди з аграрної держпідтримки» на AgroPolit.com.

Він зазначив, що зниження ставки експортного ПДВ автоматично посилює конкурентоспроможність великих компаній експортерів зернових та олійних, бо їхня продукція автоматично здешевлюється на певний відсоток на міжнародному ринку.

«Але ж ми розуміємо, якщо щось обрізати, то хтось за це має заплатити у підсумку. Хто? Заплатить традиційно дрібний виробник (передусім, фермер), у якого ці великі компанії закуповують сировину для переробки (наприклад, ріпак, соняшник). Тож виграють переробники соняшнику, ріпаку, які й надалі зароблятимуть собі капітали коштом дрібних. Вони активно цим користуються, бо у дрібного виробника немає змоги напряму виходити зі своєю продукцією на зовнішні ринки (бракує досвіду, малі товарні партії та інші бар’єри)», — розповів Андрій Богданець.

Читати за темою: Всю держпідтримку агросектору на 2021 рік варто віддати фермерам

Крім того, за словами нардепа, ПДВ зобов'язання пропонується зменшити с/г підприємствам на етапі реалізації агропродукції, тобто за експорт.

«Але ж ставка у 20% ПДВ у закупці матеріально-технічних ресурсів для виробника залишається. Розумієте: нам пропонують знизити ставку на стадії експорту, але на етапі первинної реалізації продукції вона незмінна. Автори законопроєкту про це чомусь мовчать», — зазначив нардеп.

Він переконаний, що різноманітність ставок ПДВ на практиці означає розширення сфери для махінацій з ПДВ (із кодами товарів, щоб можна було побільше їх реалізувати за заниженою ставкою і, таким чином, зменшити своє податкове навантаження).

«Складається враження, що автори законопроекту №3656 «Про зниження експортної ставки ПДВ з 20% до 14%» служать не українському народу й аграріям, а аграрним олігархам, які сьогодні заробляють на експорті та переробці зернових та олійних», — підсумував Андрій Богданець.

Виконано за допомогою Disqus