Міжнародна торгівля України під загрозою зупинки — думка

12 жовтня 2020 218 0
Міжнародна торгівля України під загрозою зупинки — думка
Kurkul.com

Через зволікання з призначенням керівника Держпродспоживслужби під ударом вся міжнародна торгівля України. Про це заявив кандидат на пост голови ДПСС Геннадій Супіханов у матеріалі «Кожен день зволікання з призначенням глави Держпродспоживслужби — крок до розвалу служби та діючої системи харчової безпеки» на Latifundist.com.

«Рік без голови Держпродспоживслужби (ДППСУ) приніс повну невизначеність для всіх: країни в цілому, служби і бізнесу. Всі живуть в режимі «від Кабміну до Кабміну», тобто в стані адміністративно-управлінського вакууму і перманентної турбулентності. Я спілкуюся з багатьма людьми з системи ДППСУ (в тому числі і в регіонах), і вони з кожним днем ​​все більше сверджуються в думці, що Держпродспоживслужбу кинули напризволяще», — зазначив Геннадій Супіханов.

Також він додав, що це пряма загроза для бізнесу. Адже дотримання всіх санітарно-епідеміологічних, фітосанітарних та ветеринарних процедур, механізмів отримання різних дозвільних документів для доступу на ринки (внутрішній і зовнішні) виявляється в руках чиновника, якого ніхто не контролює.

Це породжує різного роду затримки, додаткові вимоги, тобто в цілому створює бар'єри і штовхає до корупції. Хто гарантує, що завтра якийсь недобросовісний виробник харчової продукції не отримає відповідний сертифікат якості на свою продукцію, «промотивувавши» безконтрольного чиновника, і не поставить продукцію сумнівної якості за кордон?

«А що за цим стоїть? Удар по міжнародному іміджу країни і ризик зупинки експорту, якщо така ситуація станеться з нашими зовнішніми партнерами. Розумієте, через зволікання з призначенням керівника ДППСУ ми сьогодні ставимо під удар всю міжнародну торгівлю України. Наші конкуренти цього тільки й чекають, щоб ми десь допустили помилку. Вони нею скористаються, щоб вдарити по нас», — розповів Геннадій Супіханов.

Крім того, на його думку, всі публічні дискусії і спроби перепідпорядкувати службу (остання була з подачі Міністерства охорони здоров'я) дають пас на поле наших європейських колег, щоб вони, маючи юридичний аргумент, підіймали перед нами питання про припинення торгівлі на певний час.

Читайте також: Уряд знову хоче передати МОЗу керівництво Держпродспоживслужбою

Виконано за допомогою Disqus