Керівництво Агрохолдингу 2012 звернулося до хмельниччан

21 грудня 2015 140 0
Керівництво ТОВ «Агрохолдинг 2012» оприлюднило своє звернення до людей
News.rufox.ruКерівництво ТОВ «Агрохолдинг 2012» оприлюднило своє звернення до людей

Керівництво ТОВ «Агрохолдинг 2012» оприлюднило своє звернення до подолян, пише «Подільська.info».

Прихована мета акції, що відбулась у Хмельницькому та спрямована проти діяльності ТОВ «Агрохолдинг 2012» – за допомогою фермерів, дрібних землекористувачів зберегти монопольне право великих аграрних компаній обробляти землю, збагачуватись і не допустити здорової конкуренції, а головне – не втратити власних високих прибутків.

Читати по темі: Олександр Романюк: Якщо Герега не прийде на засідання облради, заблокуємо «Епіцентр»

Мета ТОВ «Агрохолдинг 2012» – покращити добробут та життя селян через справедливий розподіл багатства землі:

  • орендна плата у розмірі не менше 10%, або зерном по 1,3 т/га паю;

  • соціальний пакет для громад села – не менше 200 грн/га орендованої землі, або 1% від вирощеного врожаю.

Багато це, чи мало? Запропонована орендна плата у 1,5-2 раза більша ніж зараз виплачується великими аграрними компаніями і фермерами у більшості сіл області.

Твердження, що це економічно необгрунтовано, що нині неможливо підняти орендну плату селянам, спростовується простим розрахунком:

  • середній урожай ранніх зернових на цей рік складає 5-7 т/га, кукурудзи 8-10 т/га при ціні 3000 грн/т;

  • з двох гектарів паю валовий збір продукції у грошовому еквіваленті становить 30-60 тис. грн, а орендна плата власникам земельного паю за цей рік становить не більше 1,5-3,5 тис. грн за пай.

Крім того, великі аграрні компанії заради збільшення й без того великих прибутків не гребують і тим, що обробляють деградовані землі, виведені під заліснення та залуження, не сплачують за обробіток земель, запроектованих під дороги (2-4% від усіх розпайованих земель), занижують орендну плату за використання земельних ділянок у грошовому виразі, проводячи розрахунки зерном.

Протестні акції великими аграрними компаніями і фермерами повинні спрямовуватись не проти тих, хто хоче підняти рівень життя селян і на практиці це доводить своїми справами, а вимагати на державному, місцевому рівні влади сприяти аграріям в дешевих кредитах, гарантованих цінах на вирощену продукцію, відшкодуванні ПДВ, стимулюванні виробництва продукції тваринництва, пільговому оподаткуванні інвестиційних проектів, закупівлі сучасної техніки, здешевленні ПММ та наданні преференцій при створенні робочих місць тощо.

Такий шлях вирішення проблемних питань був би дієвим та справедливим по відношенню, як до власників земельних ділянок (паїв), так і до конкурентів у аграрному бізнесі.

Виконано за допомогою Disqus