Названо переваги осіннього підживлення культур сульфатом амонію

29 жовтня 2020 197 0
Названо переваги осіннього підживлення культур сульфатом амонію

Гранульоване добриво Сульфат амонію (NH4)2SO4) має безліч переваг на відміну від нітратних і амідних форм азотних добрив. Про це йдеться у матеріалі «Сульфат амонію для осіннього живлення культур: переваги та ефективність» на SuperAgronom.com.

Сульфат амонію — універсальне добриво, яке можна використовувати для живлення всіх культур: озимих і ярих зернових, технічних, коренеплодів тощо, а також в овочівництві та садівництві.

На відміну від нітратних і амідних форм азотних добрив, амонійні практично не випаровуються з поверхні ґрунту. Тому втрати азоту за рахунок випаровування аміаку для сульфату амонію становлять усього до 3%, тоді як для амідних і нітратних форм вони сягають 25-30%.

«Добре показує себе сульфат амонію і для no-till. Річ у тім, що за використання безвідвальної системи кожного сільськогосподарського сезону мінералізується дедалі менше органічної речовини, особливо в початковий період застосування no-till. Поверхневі залишки накопичуються, і вміст органічної речовини починає повільно зростати через зниження механічного впливу на ґрунт. Натомість мінералізація сірки сповільнюється. Таким чином спостерігається дефіцит цього елементу. Відповідно, застосування сульфату амонію заповнює цю прогалину», — йдеться у матеріалі.

Окрім підживлення рослин сіркою, це добриво має ще один плюс в системі no-till, адже прискорює розкладання пожнивних решток і соломи при внесенні восени після збирання врожаю.

Читати за темою: В Україні запустили новий завод з виробництва міндобрив

Виконано за допомогою Disqus