У Нідерландах випробовують лазери для запобігання пташиного грипу

8 листопада 2020 27 0
У Нідерландах випробовують лазери для запобігання пташиного грипу
Kurkul.com

У  Нідерландах на птахофабриці з вільним вигулом випробовують лазери, щоб перевірити, чи зможуть вони усунути загрозу зараження пташиним грипом від диких птахів. Про це повідомляє meat-inform.com.

Доктор Армін Елберс, старший епідеміолог з Університету Вагенінгена, заявив, що це дослідження має на меті налякати диких качок та інших диких птахів лазером, встановленим на платформі висотою 6 м над рівнем землі. У зоні вільного вигулу використовується лазер між 17:00 та 10:00 годиною, тоді як на навколишніх пасовищах (на відстані до 600 метрів) лазер працює між 10:00 та 17:00 годиною.

За попередніми результатами дослідження використання лазерів отримано такі висновки:

  • на довколишніх пасовищах, де працює лазер, вдень немає диких птахів;
  • відсутні дикі гуси;
  • на прилеглих пасовищах трави стало набагато більше;
  • після вимкнення лазера дикі качки швидко повернулися на водний шлях.

Ерік Хаберс, голова Голландської асоціації птахівників, зазначив, що голландські фермери регулярно стикаються з небезпекою високопатогенного пташиного грипу, який зберігається через характер рельєфу країни (велика кількість заболочених земель) та масштаб виробництва з застосуванням вільного вигулу.

Він повідомив, що Асоціація співпрацює з AVINED, Міністерством сільського господарства, природи та якості харчових продуктів та Нідерландським товариством захисту тварин, щоб зменшити ризик спалахів. В результаті було розроблено дорожню карту небезпеки пташиного грипу з 28 рекомендаціями для виробників, які охоплюють питання біозахисту, моніторингу та сигналів раннього попередження, можливості вакцинації та зменшення наслідків.

Читайте також: Господарство з Чернігівщини претендує на статус племінного репродуктора

Виконано за допомогою Disqus