ЄС використав 91% квот на постачання свинини в Україну

9 листопада 2020 39 0
ЄС використав 91% квот на постачання свинини в Україну
Kurkul.com

Згідно з даними Державної митної служби України за 10 місяців 2020 р. в Україну надійшло 18,18 тис. т свинини з країн ЄС, що становить 91% обсягу річних експортних квот зі свинини для постачальників з Євросоюзу. Про це повідомляє Latifundist.com.

«В рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, поставки свіжої, охолодженої і морозиво свинини в межах 20 тис. т не обкладаються ввізним митом. Таким чином, до кінця року українські імпортери зможуть закупити ще 1,82 тис. т свинини без сплати мита. З огляду на динаміку імпорту останніх місяців, оператори ринку вважають, що квоти на поставки свинини з ЄС вичерпаються ще до кінця листопада», — прокоментувала Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу «Асоціації Свинарі України».

Вона зазначила, що за «нульовою» ставкою імпортного мита можна ввезти не весь асортимент, а лише окремі підпозиції.

Читати також: Оприлюднено топ-країн покупців української яловичини

«Відповідно до умов Угоди, половина квотованих обсягів поширюється на всі товарні позиції, а додаткові 10 тис. т — на охолоджені та морожені свинячі напівтуші та необвалені частини (лопатку, грудинку, передній край, їх відруби і інші частини на кістки). Тому завезення охолодженої продукції, яка не входить до цього переліку і після вичерпання квот обійдеться вітчизняним імпортерам м'ясної сировини на 12% дорожче, а замороженої свинини — на 10%», — зазначила експертка.

Також Олександра Бондарська повідомила, що найактивнішими з європейських трейдерів на ринку України протягом 2020 р. були данські та польські експортери, які разом поставили 12,6 тис. т свинини, що склало 53% всього імпорту м’яса свиней в Україну. 

Читати за темою: В Україні майже на 5% збільшилося виробництво свинини

Виконано за допомогою Disqus