В Європі майже вдвічі скоротилося виробництво меду

14 листопада 2020 1908 0
В Європі майже вдвічі скоротилося виробництво меду
pixabay.com

Через сильний дощ і повені в Центральній та Східній Європі, в поєднанні з нищівною посухою в липні, виробництво меду зменшилося на 40%. Про це повідомляє newfoodmagazine.com.

«Оскільки більшість основних виробників знаходяться в Східній і Південній Європі, робоча група з меду Copa-Cogeca очікує безпрецедентного падіння виробництва», — йдеться в повідомленні.

Читати також: Пасічникам не вигідно продавати мед за роздрібною ціною — думка

В Угорщині урожай акації становив лише 10% від звичайного врожаю. В Австрії провідні виробники меду стверджують, що такі погані врожаї не фіксувалися десятиліттями. Група зацікавлених у сільському господарстві також повідомила про зниження врожаю в Португалії (-80%) та Італії (до -70% та -80% на півдні). В результаті обмежена пропозиція призведе до зростання цін на мед, але насправді виникає інша проблема.

«Минулого року ми вже били на сполох, коли просили Єврокомісію розробити план дій в надзвичайних ситуаціях. Зрозуміло, що ситуація не поліпшується, а погіршується. Люди повинні розуміти, що в даний час мова йде про виживання 10 млн вуликів в ЄС», — наголосив Етьєн Бруно, голова робочої групи по меду в Copa-Cogeca.

За його словами, така кількість вуликів дозволяє 650 тис. пасічникам заробляти на життя, а мільйонам фермерам запилювати свої посіви. Таким чином, ця ситуація загрожує не лише медовому сектору.

Читати за темою: Експерти прогнозують дефіцит меду в Україні

Виконано за допомогою Disqus