На Прикарпатті збільшуються посівні площі під соєю

12 листопада 2020 56 0
На Прикарпатті збільшуються посівні площі під соєю
Kurkul.com

За інформацією Департаменту АПР Івано-Франківської облдержадміністрації, бобові зібрано вже на більшості площ — 36,8 тис. га із 40,2 тис. га. Середня врожайність становить — 2,53 т/га. Про це повідомляє Голос України.

Богдан Тимофійчук, засновник приватної фірми «Богдан і К» зі Снятинського р-ну, розповів, що в господарстві зібрали сою на 80% площ із 400 га. Якісні показники відмінні: вміст протеїну сягає 38-41%. Та попри весь позитив, є й негативні фактори.

«Тепер через затяжні дощі в поле неможливо заїхати. Вологість — понаднормова, 18-20%. Доведеться чекати перших приморозків, які обіцяють після 10 листопада, та молотити вночі, бо інакше комбайни грузнуть. Врожайність, звісно, буде нижчою. Втрати можуть сягнути 20% від очікуваного», — розповів аграрій.

Підтверджує розповідь Богдана Тимофійчука фермер із Серафинець сусіднього Городенківського р-ну Зіновій Кучма. На своїх 13 га він встиг обмолотити сою до негоди, врожайність — 2,6 т/га. Та в селі є чимало городів, де цю бобову культуру ще не зібрали. Хтось чекав своєї черги, бо техніки обмаль. А тепер мокро, особливо у видолинках.

Читати такою: Прогноз світового виробництва кукурудзи знижено на 10 млн т

За інформацією департаменту АПР, у 2017 р. під урожай сої на Прикарпатті було відведено 25,8 тис. га, що на 5% більше показника 2016 р. В 2018 р. клин зріс до 28 тис. га, в минулому — до 28,8 тис. га.

Цього року площі під соєю складають 40,2 тис. га. У порівнянні з 2019 р. культура зросла у ціні майже вдвічі. Якщо торік реалізували по 6-7 тис. грн/т, то нині можна продати і по 12-13 тис. грн/т. Тож ця культура навіть попри деякі втрати дає аграріям прибуток. Очевидно, площі під нею не скорочуватимуть.

Слідкуйте за ходом жнив і залишайтеся в курсі останніх новин разом з Kurkul.com та «Урожай Онлайн 2020». Проєкт створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».

Виконано за допомогою Disqus