Сума підтримки тваринництва в бюджеті-2021 мізерна — думка

13 листопада 2020 112 0
Сума підтримки тваринництва в бюджеті-2021 мізерна — думка
Kurkul.com

Представники молочної галузі вважають недостатньою суму, виділену на програми підтримки тваринництва в проєкті бюджету на 2021 р., який депутати Верховної Ради підтримали в першому читанні без урахування пропозицій від учасників ринку. Про це повідомляє УНІАН.

Так, представники профільних асоціацій вважають недостатньою суму підтримки тваринництва в бюджеті на 2021 р., яка становить 4,5 млрд грн при раніше обумовлених цифрах у 8,2 млрд грн.

За словами віцепрезидента Асоціації виробників молока Ганни Лавренюк, запропонований у бюджеті-2021 обсяг держпідтримки тваринництва несе загрози для галузі, яка і так перебуває в кризі.

«Щоб вийти з кризи і досягти колишніх показників, на всю галузь АПК в бюджеті на наступний рік має бути передбачено 8,2 млрд грн. З них — 3,8 млрд грн на тваринництво, зокрема, 1,7 млрд — на скотарство. Ці цифри було узгоджено профільним міністерством і комітетом, але при голосуванні за проєкт бюджету поправки було відхилено», — сказала вона.

Читати також: В Україні продовжує скорочуватися поголів’я корів

Зокрема, загальний фонд підтримки сільгоспвиробників збільшили лише на 500 млн грн — до 4,5 млрд грн. З цієї суми на підтримку тваринництва призначено близько 1 млрд грн.

«Якщо, як і раніше, на тваринництво залишиться лише 1 млрд грн, ми ніколи не використаємо весь потенціал галузі. Як свідчить практика, сільгоспвиробники подають більше заявок на дотації, ніж передбачено в бюджеті, і всі отримують пропорційно меншу суму», — додала експертка.

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський також зазначив, що молочній галузі, крім дотування, є важливими й інші елементи державної підтримки.

«Необхідна підтримка у вигляді доступу виробників молока до тендерних закупівель, також експортні субсидії, які допоможуть Україні повернути статус нетто-експортера молочної продукції. Молочній галузі потрібна політика реінвестицій, а не дотацій, оскільки це та галузь, яка потребує уваги і може приносити державі прибуток», —відзначиввін.

Читати за темою: Завдяки програмі розвитку тваринництва можна створити пів мільйона робочих місць

 

Виконано за допомогою Disqus