На Черкащині скорочується кількість ВРХ та виробництво молока

17 листопада 2020 71 0
На Черкащині скорочується кількість ВРХ та виробництво молока
Kurkul.com

На Черкащині відбувається скорочення поголів’я великої рогатої худоби. А все тому, що тримати у господарстві корів не вигідно. Про це пише Суспільне.

Зазначається, що нині на Черкащині розведенням ВРХ та виробництвом молока займається близько 150 сільськогосподарських підприємств.

Іван Точений, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, пояснив, що ця ситуація виникла тому, що цінова політика на молоко залежить від шляху його вироблення (доїльні апарати, холодильники), а також у кого його купують (селяни, фермери). Наприклад сільськогосподарські підприємства здають молоко від 10-12 грн/л, а ціна для селян від 5.50 до 6 грн/л.

За його словами, у 2020 р. постановою Кабінету Міністрів №395 передбачені кошти на суму 300 млн грн на часткові відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме: телиць, нетелів, корів молочного та молочно-м’ясного напряму, ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну чи генетичну цінність.

У 2019 р. сільгосппідприємства області, які займаються скотарством одержали із державного бюджету кошти на суму 81,5 млн грн. В області розроблена та діє програма «Підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних фермерських господарств». У межах даної програми рішенням обласної ради на 2020 р. спрямовано 1 млн грн.

Читати за темою: Господарство з Чернігівщини претендує на статус племінного репродуктора

Виконано за допомогою Disqus