Експерт назвав переваги векселів над кредитуванням

27 листопада 2020 58 0
Експерт назвав переваги векселів над кредитуванням
Latifundist.com

Найбільш зрозумілий і відомий інструмент залучення коштів аграріями є кредитування. Однак класичний кредит на поповнення оборотних коштів не завжди є найбільш економічно вигідним інструментом. Розповів Олександр Камаралі, керівник напрямку вексельних операцій ПУМБ у матеріалі «Фінансові інструменти для аграріїв: які обрати?» на Latifundist.com.

За його словами, одним з варіантів гідних уваги є фінансування придбання продукції з використанням векселя, авальованого банком.

На думку експерта, вартість операції авалювання векселя в середньому в 4-5 разів менша за вартість банківського кредиту.

У матеріалі зазначається, що цей інструмент використовується не лише величезними агрохолдингами, як багато хто міг би подумати, а й господарствами з невеликою кількістю землі.

«Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) надає авалювання векселів для господарств із земельним банком (власним або орендованим) від 500 га. А це невеликі фермерські господарства», — розповів Олександр Камаралі.

 

Читати за темою: Фермери можуть скористатись пільговим кредитування на с/г продукцію від банку ПУМБ

Переваги використання векселя — це гнучке управління фінансовими ресурсами і оперативне фінансування без використання кредиту.

«Навіть при наявності оборотних коштів існує можливість не відривати їх для придбання посівного матеріалу, ЗЗР або добрив, а забезпечити фінансування з використанням авальованого векселя. А оборотні кошти, наприклад, можна розмістити на депозит, відсотки за яким покриють вартість по авалю», — зазначив фахівець.

Крім того, ціна продукції фіксується векселем в гривні, що важливо при «валютних стрибках.

«Прив'язка до валютних коливань тут відсутня. Для векселедавця це є великою перевагою. Купивши продукцію навесні, наприклад, за 10 тис. грн, восени він заплатить погашаючи вексель ті ж 10 тис. грн», — додав Олександр Камаралі.

Не варто забувати й про вигоди для векселетримача. Головна перевага — це оформлення відстрочки платежу за проданий товар високоліквідної цінного паперу, погашення якої на 100% гарантовано банком, тобто авалем.

Виконано за допомогою Disqus