Фахівці радять провести передпосівне дослідження насіння

30 листопада 2020 48 0
Фахівці радять провести передпосівне дослідження насіння
UKRAVIT

Щоб визначитися, що сіяти навесні та вибрати якісний посівний матеріал, аграріям радять перевірити насіння на показники якості та безпеки в лабораторних умовах. Повідомляють експерти «UKRAVIT».

«Якісний посівний матеріал — одна із запорук високої врожайності. Тому я рекомендую придбаний посівний матеріал дослідити на показники енергії проростання, схожості, чистоти, а також неодмінно провести фітопатологічну експертизу. Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, чи можна його сіяти, чи краще замінити взагалі», — відзначає Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин».

Вона пояснює, що енергія проростання насіння, характеризує його життєздатність, від якої залежить швидкість проростання: насіння з високою енергією проростання дає ранні й рівномірні сходи. А схожість насіння — це показник, який вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин. В «Інституті здоров’я рослин» ці показники визначають методом пророщування. Чистоту насіння визначають за допомогою двох насіннєвих наважок установленого розміру, де кількість насіння основної культури в наважці визначена у відсотках.

«Окремо варто сказати про фітопатологічну експертизу, оскільки саме вона допоможе підібрати правильний протруйник, який максимально ефективно захистить ваші посіви на ранніх етапах росту та розвитку», — зазначає фахівець.

За результатами дослідження спеціалісти надають аграрію рекомендації щодо агротехнічних прийомів (глибина висіву, норма висіву тощо), а також застосування протруйників для обробки насіння. При низьких посівних якостях насіннєвого матеріалу надаються рекомендації, що сприяють підвищенню цього показника (стимулятори росту, мікродобрива тощо).

Читати за темою: Для вигідної реалізації плодоовочевої продукції аграріям радять дослідити її на якість та безпеку

Виконано за допомогою Disqus