В Україні визначено ліміт на дотації аграріям в одні руки

4 грудня 2020 2082 0
В Україні визначено ліміт на дотації аграріям в одні руки
Kurkul.com

Аграрій не зможе отримати більше ніж 50 млн грн в одні руки за кожним видом державної підтримки. Фахівці стверджують, що за допомогою цього нововведення буде забезпечуватись пропорційність розподілу дотацій між сільгоспвиробниками. Про це йдеться у матеріалі «Закон про держпідтримку та аграрний реєстр: які зміни запровадив парламент» на AgroPolit.com.

Зазначається, що справедливість надання державної підтримки сільського господарства України забезпечується шляхом пропорційності розподілу державної підтримки та обмеження максимального розміру підтримки на одного виробника сільськогосподарської продукції.

«Історично основним інструментом підтримки сільгоспвиробників були податкові пільги, що охоплювали фіксований податок, залежно від площі землі в обробітку (наразі — єдиний податок четвертої групи) та пільгу з податку на додану вартість, що дозволяла спрямовувати різницю між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом на розвиток виробництва», — йдеться у пояснювальній записці закону.

Так, після скасування пільг із ПДВ, прямі субсидії стали основним інструментом підтримки сільгоспвиробників в Україні. Водночас процедура адміністрування програм державної підтримки аграріїв та розподіл цих коштів є одним із найслабкіших місць в системі підтримки сільського господарства.

За кожним видом державної підтримки виробник сільськогосподарської продукції не може отримати державну допомогу у сумі більше ніж 50 млн грн на одного такого виробника в рік з урахуванням пов’язаних з ним осіб. Таке обмеження має забезпечити більший доступ для невеликих агровиробників до дотації, кажуть автори.

«Попри те, що дрібні агровиробники становлять левову частку від загальної кількості господарств та виробляють значну частку сільськогосподарської продукції (наприклад, понад 70-90% продукції плодоовочівництва та картоплярства), їх доступ до коштів бюджетної підтримки є вкрай ускладненим», — пояснюють автори закону.

 

Виконано за допомогою Disqus