Українське тваринництво може стати надзбитковим — думка

11 грудня 2020 132 0
Українське тваринництво може стати надзбитковим — думка
Kurkul.com

На українське тваринництво чекає критична ситуація — рослинний білок (база для кормів) подорожчав удвічі на світових ринках, що штовхає до гори та внутрішню ціну на нього. Про цю загрозу в інтерв'ю Latifundist.com розповів народний депутат (партія «За майбутнє»), секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, інформує AgroPolit.com.

«В цій сфері є низка проблем. З останніх актуальних виділю одну: рослинний білок, який є базою для кормів у тваринництві, вдвічі подорожчав на світових ринках. Відтак, внутрішня ціна на соняшник та сою стрімко зростає. Це означає, що українське тваринництво стає надзбитковим!», — зазначив Іван Чайківський.

Читайте також: В Україні необхідна ідентифікація всієї тваринницької продукції — Травецький

Ситуація з прибутковістю тваринництва, за оцінками Чайківського, ризикує посилитися.

«Існує величезний ризик, що наше тваринництво, яке сьогодні і так «ледве дихає» в Україні, може ще довго перебувати в стадії стагнації, або ж «продумана» урядова політика його просто знищить до кінця. Тому слід швидко вирішити, як сьогодні захистити тих товаровиробників, які зазнають колосальних збитків за рахунок подорожчання рослинного білка. І якщо рослинництво в Україні є більш стабільним та прибутковим (залежно від регіону, та за винятком форс-мажорів), то тваринництво сьогодні опинилося під серйозною загрозою», — розповів нардеп.

За його словами, якщо не підтримати тваринників вже, це може стати катастрофою для всього аграрного сектору. Подорожчання рослинних білків призведе до збільшення ціни комбікорму, і фактично виробництво м’яса та молока стане збитковим.

Виконано за допомогою Disqus