Застосування біочару сприяє підвищенню врожайності культур — фахівець

7 грудня 2020 128 0
Застосування біочару сприяє підвищенню врожайності культур — фахівець
Kurkul.com

Альтернативою внесення хімічних добрив є біологічні технології, одна з яких заснована на застосуванні біочару. Про поняття біочару та особливості його застосування розповіла Вікторія Оліферчук, доцентка кафедри екології Національного Лісотехнічного Університету України, кандидатка біологічних наук, у матеріалі «Відновлення родючості ґрунтів за допомогою біочару» на Kurkul.com.

«Коли я пояснюю, як відбуваються всі процеси в ґрунті, то для простоти розуміння називаю біочар «хаткою для мікоризи». Біочар — інтактна речовина, перероблене за допомогою піролізу деревне вугілля. Він має пористу структуру і здатність до іонного обміну», — розповіла вона.

Експертка відзначила, що сам біочар нейтральний, але в ньому можуть зосереджуватись ті іони, які були вимиті мікроорганізмами і грибом із навколишнього субстрату, і рослина може абсорбувати потрібні їй речовини.

«В результаті внесення іммобілізованого на біочарі штаму Tuber melanosporum VS 1223 у ґрунт було досліджено, що такий ґрунт здатний забезпечити рослини всіма необхідними макро- та мікроелементами без внесення добрив, підвищення врожайності культур і нарощування родючого шару», — пояснила Вікторія Оліферчук. 

Вона зазначає, що на 1 м² ґрунту застосовують 250 мл міковіталу, який розводиться в 10 разів. Для отримання 2,5 л розчину використовують 1 кг біочару. Вносити біочар із мікоризою можна протягом усього вегетаційного періоду рослин, окрім зими. 

Читати за темою: Регулятори росту істотно збільшують урожайність соняшника — дослідження

Виконано за допомогою Disqus