В Європі хочуть ліквідувати малопродуктивні фермерські господарства

11 грудня 2020 1989 0
В Європі хочуть ліквідувати малопродуктивні фермерські господарства
Kurkul.com

У Європі планують ліквідувати малопродуктивні фермерські господарства, а їхні кошти направити на тих, хто застосовує більш передові технології.

Про це розповів Олександр Баськов, керівник сервісів зі сталого розвитку компанії Baker Tilly, у матеріалі «Зелена угода Європи, або основи Green Deal: що принесе агросектору України курс на екологічність» на AgroPolit.com.

«Що стосується Зеленої угоди, перше — це рослинництво і тваринництво, а друге — це харчова переробка, від фермерів до виделки — так назвали проєкт європейці, і там поставлені досить амбітні цілі, деякі навіть шокуючі. Наприклад, 10% сільськогосподарських земель Євросоюзу мають бути перероблені чи перетворені на ліси, ставки, озера, тобто мають вийти з сільськогосподарського обробітку. Це не стосується українців, така ціль у Європейського Союзу», — заявив він.

Також, за його словами, 25% земель має бути передано на органічне виробництво, а на 20% знижено використання добрив. При тому, що покращення продуктивності земель має відбутися на 50%, а внесення добрив має знизитися, не погіршуючи продуктивність землі. До того ж планується на 50% зниження використання антибіотиків та інших засобів захисту рослин.

Тобто передбачається комплекс заходів на запобігання зміни клімату, покращення видового різноманіття тварин, здорове харчування, безвідходне виробництво. Проте це загрожує економіці України, адже Європейський Союз буде ставити перешкоди на імпорт до себе продукції, яка не відповідає цим критеріям.

«До речі, в США також очікується перехід, зокрема за оцінкою викидів парникових газів, до органічного землеробства, що також несе великий ризик для України. Проте можна спробувати отримати допомогу від Європейського Союзу, який планує виділити €375 млрд для запровадження цих цілей. Їх планують витратити за 7 років на перехід, консультації та дотації. З виділених коштів частина передбачена на сусідів, в тому числі на тих, хто підписав угоду про асоціацію», — підсумував Олександр Баськов.

Читати за темою: В Україні визначено ліміт на дотації аграріям в одні руки

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою