Фермер поверне державі понад 60 га землі та сплатить 100 тисяч грн штрафу

13 грудня 2020 248 0
Фермер поверне державі понад 60 га землі та сплатить 100 тисяч грн штрафу

На Вінниччині фермер звільнить понад 66 га самовільно зайнятих земельних ділянок. Повідомляє Zemelka.ua, з посиланням на пресслужбу прокуратури Вінницької області.

У межах реалізації представницьких повноважень, органами прокуратури Вінниччини встановлено факт самовільного зайняття земельних ділянок, тобто фактичне використання землі за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду).

«Рішенням Господарського суду Вінницької області задоволено позов Калинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області до фермерського господарства про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок загальною площею 66,8 га та вартістю 14 млн гривень, а також стягнення 114,8 тис. гривень шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття вказаних земельних ділянок», — зазначили у відомстві.

Після набуття рішенням законної сили прокуратурою вживатимуться заходи щодо його реального виконання.

Як розповів засновник сервісу Feodal.online Андрій Дем'янович, випадки самозахоплення земельних ділянок державної чи комунальної власності дійсно є дуже поширеною проблемою у сфері землекористування в Україні. Чимало земель перебувають під самозахопленням певними суб'єктами господарювання і це дуже часто буває з подання колишніх сільських рад.

«Якщо це були землі державної власності за межами населених пунктів, враховуючи факт їх передачі органами місцевого самоврядування у державну власність, то все більше будуть набирати обертів рухи по визнанню земельних ділянок самозахопленими, це відбуватиметься дуже активно, якщо суб’єкти господарювання не захочуть йти на зустріч: брати участь в аукціонах та зареєструвати офіційну оренду цих земельних ділянок», — розповів фахівець.

За його словами, часто таких обробіток земель державної власності відбувається як начеб-то випадково, але так в той же час це нерідко свідоме дійство.

«Випадково — це тоді, коли аграрій розорюється навколо своєї території, які виходять за межі юридичних масивів земельних ділянок і це так само є самовільне захоплення земельних ділянок. Згідно з земельним кодексом, якщо земельна ділянка не є в приватній чи комунальній власності, вона є державною. Відповідно, якщо проінвентаризують таку земельну ділянку — це теж можна трактувати як самозахоплення. І свідомо — коли великі масиви земельних ділянок свідомо обробляються у власну користь», — підсумував експерт.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus