Потрібно розробити нову систему оподаткування — думка

29 грудня 2015 72 0
На часі — розробка нової системи оподаткування
Uaip.com.uaНа часі — розробка нової системи оподаткування

На часі — розробка нової системи оподаткування, яка стимулюватиме розвиток сільгоспвиробництва, сказав директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, пише прес-служба відомства.

За його словами, система оподаткування у сільському господарстві, де об’єктивно існують особливі умови господарювання, повинна зберегти свою стимулюючу спрямованість, що, поряд з іншим, повинно проявлятись у застосуванні спрощених механізмів справляння та адміністрування податків, особливо при оподаткуванні суб’єктів малого і середнього аграрного бізнесу.

«Про це йдеться у прийнятій учасниками круглого столу резолюції, яку направлено до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства фінансів України, Міністерства аграрної політики і продовольства України та Національної академії аграрних наук України», — сказав він.

Також додав, що за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, запропонований Міністерством фінансів України варіант реформування спеціального режиму справляння податку на додану вартість для сільгосппідприємств, не забезпечить очікуваного зростання надходжень до Державного бюджету України при існуючих пропорціях експорту та виробництва зернових та технічних культур.

«Натомість, таке рішення завдасть відчутної шкоди для аграрної галузі економіки з відповідними наслідками для сільськогосподарської зайнятості», — упевнений Юрій Лупенко.

Реформа системи оподаткування повинна здійснюватися на системних засадах на основі науково обґрунтованих методологічних підходів, а диференціація умов оподаткування – на основі науково опрацьованих критеріїв. Напрями реформування повинні передбачати оптимальне поєднання фіскальних та регулюючих властивостей податкового механізму, стимулювати формування багатоукладної економіки сільських територій та підвищення рівня сільської зайнятості, вважають учасники круглого столу.

Виконано за допомогою Disqus