Стан озимих у східних областях погіршиться — прогноз

29 грудня 2015 45 0
В Україну йде потужний антициклон
Latifundist.comВ Україну йде потужний антициклон

В Україну йде потужний антициклон. Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, пише «ПроАгро».

Він на найближчі, мінімум, 10 днів знизить атмосферні температури до -10-15 градусів, а ночами — до -20 градусів.

Найбільші морози очікуються у північно-східних областях, при цьому, якщо у Сумській і Чернігівській вже утворився відносно стійкий сніговий покрив, то у Харківській, Луганській і Донецькій він практично відсутній. Опади у цих областях, та й по всій Україні, прогнозуються не надто рясні, а тому сходам озимих, що не захищені товстою сніговою «шапкою», пережити «льодовиковий період», що наближається, буде вельми непросто.

«Більше шансів вистояти у майбутні морози у рослин з розвиненою кореневою системою і тих, що вже ввійшли у фазу кущення. Проте все залежатиме від того, наскільки і як надовго промерзне грунт. Якщо -15 градусів на глибині вузла кущення протримається 2-3 дні, багато навіть хороших і міцних сходів перейде у розряд проріджених. Якщо така ситуація триватиме довше, то і розріджених сходів буде більше, а частина з них може взагалі загинути», — зазначила агрометеоролог.

Але є і хороші новини. Перша — на більшій частині території, зокрема, у центрі і на заході, і на півдні, морози будуть не настільки сильними, а тому серйозної загрози для озимих у цих регіонах вони не представляють. І друга новина — наскільки можна судити зараз, вже 6 січня в Україні має прийти нове потепління. Але цей прогноз ще буде уточнюватися.

Виконано за допомогою Disqus