Миколаївщина може стати центром українського аквафермерства

25 грудня 2020 62 0
Миколаївщина може стати центром українського аквафермерства
Kurkul.com

Миколаївщина може стати центром українського аквафермерства. В області цей вид підприємницької діяльності лише розвивається, однак є багато порожніх об’єктів, придатних для аквафармінгу. Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

«Можливостей для розвитку аквафермерства в Україні й зокрема на Миколаївщині достатньо. По-перше, у нас багато водних територій. По-друге, історія підтверджує, що в минулому столітті саме рибницькі господарства півдня України були найкращими в колишньому Союзі. Україна напрацювала досвід успішного розведення аквакультури, але здебільшого такий вид бізнесу — екзотика», — заявив Артем Ващиленко, засновник Центру інформаційної підтримки бізнесу в Миколаєві.

Зазначається, що Центр інформаційної підтримки бізнесу в Миколаєві розробив економіко-географічну карту можливостей водного фермерства півдня України аquamap. На інтерактивній карті позначено доступні водойми та водні культури, які там можна вирощувати, а також є рекомендації для їх розведення. Отже, крім штучного розведення коропа, в області можна вирощувати раків, устриць, мідій, осетрів, креветок.

Читати також: На Івано-Франківській аквафермі вирощують африканських сомів

Однак, за словами Володимира Євсєєва, директора Регіонального центру підтримки підприємництва, у Миколаївській обл. не затверджено стратегічну програму розвитку до 2027 р., у яку ввійшли б пропозиції про визнання аквафармінгу одним із пріоритетних напрямів розвитку регіону.

«Наш захід — певний елемент впливу громадянського суспільства на владу. Ми стукаємо у двері й сподіваємося, що таки достукаємося. Хочемо, щоб усі, хто впливає на ухвалення рішень про створення сприятливих інвестиційних умов для акваферм, почули нас і зробили те, що повинні», — відзначив Володимир Парсяк, доктор економічних наук професор Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова .

Виконано за допомогою Disqus