В Україні стартує новий проект про сушіння зернових та олійних — ProCушка

27 грудня 2020 3388 0
В Україні стартує новий проект про сушіння зернових та олійних — ProCушка

Elevatorist.com спільно з компанією KMZ Industries починає новий проект про сушіння зернових та олійних — ProCушка. Перший випуск про сушіння кукурудзи.

Про цей процес розповіли на елеваторі «Ланнівська МТС».

Як зазначили фахівці, для того, щоб почати працювати з кукурудзою, сушильник повинен знати якість зерна, що надходить на сушку, тобто вологість, клас, смітну і зернову домішку. Виходячи з цих показників, оператор зерносушарки підбирає правильний режим сушіння. Тому результат процесу сушіння в чому залежить від точності виконаних лабораторією аналізів.

«Кукурудзу не можна пересушувати, тому що ця культура схильна до підвищеної тріщинуватості. Зерно з внутрішніми тріщинами при транспортуванні з зерносушарки в силос, а потім при відвантаженні з силосу на авто і ж/д транспорт легше і більше дробиться. Як наслідок, показники сміття в таких випадках перевищують норми ГОСТу, тобто, складають більше допустимих 2% сміття», — розповів Владислава Пацьора.

Згідно з повідомленням, у кожного елеватора своя схема очищення зерна. На «Ланнівська МТС» перед сушінням кукурудзу очищають від великих фракцій на сепараторі КБС, а вже після сушки відбирають дрібне сміття і зернову домішку за допомогою БСХ-200.

Щоб рівномірно просушити кукурудзу в зерносушарці, рекомендується перед сушінням сформувати партії з однорідною вологістю. Для цього використовують оперативні ємності. За словами директора КПДЗЗК «Ланновская МТС» Олега Стребкова, різниця у вологості зерна, яке зсипають в одну оперативну ємність, не повинна перевищувати 2%. Інакше досягнути рівномірності сушки буде не можливо.

Експерт також радить врахувати швидкісні режими сушіння і охолодження:

  • чим вища на вході вологість кукурудзи, тим процес сушіння повинен бути більш щадним (повільним);
  • швидке охолодження висушеної партії підсилює ризик розтріскування, тому бажано дотримуватися низької швидкості сушіння кукурудзи (не більше 10% в годину), при необхідності з подальшим охолодженням вентиляцією в силосах.

За словами директора елеватора, максимальна і водночас оптимальна температура сушильного агента, яку використовують на елеваторі, — 105 ºС.

Детальніше про роботу зерносушарки читайте у матеріалі.

Виконано за допомогою Disqus