Фахівці розповіли, як правильно сушити ріпак

23 квітня 2021 84 0
Фахівці розповіли, як правильно сушити ріпак

Перед завантаженням ріпаку до зерносушарки обов'язково потрібно перевірити й усунути всі щілини — не можна допустити нещільного примикання деталей обладнання. Таку пораду дає новачкам при роботі з ріпаком директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries Роман Штельмах у матеріалі «ProСушка: Як сушити ріпак» на Elevatorist.com

«Особливо важливо це для сушарок ДСП — оскільки прилягання коробів до стінок шахти може бути нещільним, а підвищені проміжки між загинами коробів і стінками шахт можуть привести до трагедії. Також необхідно відрегулювати рами затвора випускного пристрою — вивантажний стіл. Встановити мінімальний проміжок між рухомою і нерухомою рамами випускного пристрою. З новими сушарками, зокрема ДСП-50Е або Brice-Baker, таких клопотів менше: короба не мають проміжків або не загерметизованих загинів, а вивантажувальні столи тут — маятникового типу за принципом «водного затвора», — пояснив Роман Штельмах.

Він також розповів, що на елеваторах при сушінні ріпаку використовують енергоефективні варіанти.

«У спекотні роки, коли вологість ріпаку невелика, щоб зняти 1,5-2% вологості, деякі наші клієнти завантажують цю культуру в зерносушарку і продувають зовнішнім повітрям без увімкнення пальників або теплогенераторів. Чим нижче вміст вологи, тим нижчою повинна бути температура сушки. Ріпак віддає вологу швидше, ніж зернові, — це потрібно враховувати при визначенні режиму роботи сушарки», — зазначив Роман Штельмах.

Читайте також: Експерти розповіли, як правильно сушити сою

Своєю чергою керівник елеваторів Західного регіону ПрАТ «МХП» Віталій Губарєв радить приділяти велику увагу техніці безпеки при роботі з цією культурою.

«Вологе насіння, що містить великий відсоток олії та білка, має великий ризик самозаймання в результаті недотримання температурних режимів, а також скупчення на стінках камери нагріву, теплообміннику, інших елементах сушарок олійного пилу. Тому дуже важливо проводити заходи з очищення сушарок в процесі роботи, не давати вологому зерну злежуватися в шахтах, утворюючи непрохідні ділянки, що надалі може привести до спалаху», — додав Віталій Губарєв.

Виконано за допомогою Disqus