Експерти розповіли, як правильно сушити сою

24 березня 2021 395 0
Експерти розповіли, як правильно сушити сою
Kurkul.com

У третьому випуску проєкту про сушіння зернових та олійних — ProCушка на Elevatorist.com експерти розповіли про сушіння сої.

Своїм досвідом підробітку сої поділились працівники елеватора СТОВ «Промінь», фахівці інших зерносховищ і представники KMZ Industries:

  • Сою неодмінно потрібно просушувати перед закладанням на зберігання і переробку.
  • Насіння сої вважають сухими, коли його вологість не перевищує 12%, середньої сухості — 12-14%, вологим — 15-16% і сирими — понад 16%. Тому вологу і сиру сою зазвичай досушують до вологості 12-14%. Для переробки сою досушують до 7-8% вологості.
  • Перед сушінням сою бажано очистити, щоб уникнути загоряння зерносушарки. Чистку самої зерносушарки необхідно проводити не рідше 1 разу на тиждень.
  • Насіння сої необхідно сушити так, щоб швидкість випаровування вологи з поверхні зерна не перевищувала швидкість переміщення вологи з центру зерна до його поверхні. За один прохід допускається видалення 3-4% вологи. Вологу і мокру сою сушать в декілька етапів.
  • Товарні види бобів, які підуть на експорт або переробку, в залежності від початкової вологості сушать в м'якому режимі при температурі нагріву зерна 25-30 °C і температурі агента сушіння 50-80 °C. Насіннєвий матеріал сушать при температурі на 5-20 °C нижче, ніж товарне зерно.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus