На Прикарпатті відкриють екоферму з розведення буйволів

9 січня 2021 214 0
На Прикарпатті відкриють екоферму з розведення буйволів
ГолосУкраїни

Власник ферми в селі Підлужжя, неподалік Івано-Франківська, Роман Яковин має стадо із шести буйволів карпатської породи та планує відкрити контактну екоферму з цими тваринами. Повідомляє ГолосУкраїни.

Фермер має в користуванні загалом 114 га землі: 8 га яблуневого саду та 15 га — насадження волоського горіха, 60 га орної землі. Решта — під пасовищем.

Має фермер стадо із шести буйволів карпатської породи. Серед плюсів тварин — вони мають сильний імунітет, майже не хворіють.

«Робимо ставку на розширенні поголів’я саме цих витривалих невибагливих тварин. Ферма в нас вільного вольєрного утримання, пастися є де. Влітку — свіжа трава, на зиму — подрібнена зернова суміш: ячмінь, пшениця, овес, кукурудза. Вдосталь сіна й соломи. Кормової бази достатньо для 150 голів, тож поступово нарощуємо стадо», — акцентує Роман Яковин.

Читати за темою: На сімейній фермі з Рівненщини вдосконалять доїння та зберігання молока

Він розповів, що одне теля коштує до 500 євро, доросла тварина — вчетверо більше. Зате буйволяче молоко дуже цінується за високий вміст білку, жирів, кальцію та інших мікроелементів, вітамінів групи А і В, значно менший вміст холестерину, ніж у коров’ячому. З нього виготовляють моцарелу.

Тварини стали на фермі ще й гарною привабою для туристів

«Маємо на меті створити контактну екоферму. Наче той символ року зі сталевими нервами та залізним характером — беремося за нові справи. Розводимо угорських свиней-мангалиць, яких також утримуємо у вольєрах. Придбали французьких мініовець, бурських кіз, віслюків. Плануємо ще докупити буйволів. Їхній вільний випас серед гарних краєвидів і справді приваблює. Ми й не проти, щоб діти та дорослі вивчали природу, насолоджувалися красою довкілля», — ділиться планами на  2021 р. Роман Яковин.

Виконано за допомогою Disqus