Експерт розповів, хто має керувати агрофірмою у випадку раптової смерті власника

14 січня 2021 223 0
Експерт розповів, хто має керувати агрофірмою у випадку раптової смерті власника
Kurkul.com

Керівник господарства може заздалегідь подбати про розв'язання проблеми успадкування прав на агрофірму, щоб у разі його раптової смерті у спадкоємців не виникло проблем із управлінням підприємством. Про те, як саме це зробити і який порядок дій по успадкуванню права на частку у статутному капіталі, розповів юрист Kosovan LegalGroup Валентин Бичек у інтерв'ю «Успадкування підприємства у разі смерті власника агробізнесу через COVІD-19».

Як зазначає експерт, відповідно до ч. 3 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», у первинних документах за здійснення всіх господарських операцій відповідальність несе директор. Водночас керівник може затвердити певний перелік осіб, які будуть вповноважені завіряти первинні документи.

При цьому, керівнику потрібно визначити список документів, право підпису яких може бути надано іншим особам. Це, зазвичай, документи на відпуск коштів, ТМЦ, а також нематеріальних активів. Одним із тих, хто може підтримувати господарську діяльність після смерті керівника підприємства, може бути заступник директора.

«Потрібно створити посаду, передбачивши в статуті, посадових інструкціях та інших документах товариства, що заступник директора наділений всіма повноваженнями керівника. Зокрема, представляти підприємство перед органами державної влади чи іншими установами та підписувати від імені товариства угоди, а також керувати поточною діяльністю товариства. Крім того, заступника потрібно внести до Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб», — радить Валентин Бичек.

А щодо подання податкової звітності та розпоряджання грошовими коштами підприємства, то уповноваженою особою може бути також головний бухгалтер.

«Рекомендую обрати головного бухгалтера для надання права на виділення за своїм підписом коштів, що перебувають на рахунках підприємства. Для цього директору необхідно видати наказ на бухгалтера або заступника директора та передати інформацію про уповноважену особу до фінустанови», — говорить юрист.

Виконано за допомогою Disqus