Дешеві яблука в Україні закінчуються — ціни будуть рости

17 січня 2021 411 0
Дешеві яблука в Україні закінчуються — ціни будуть рости
Kurkul.com

В Україні майже розпродано запас яблук невисокої якості із необладнаних сховищ, тому до продажу надалі буде надходити тільки дорожча «елітна» продукція. Про це повідомляє ukrinform.ua.

Через дефіцит дешевих яблук ціни уже пішли угору і підвищились в середньому на 1-2 грн — у середньому до 13 грн/кг, із максимумом 17-20 грн та мінімумом у 8грн. 

Зокрема, за даними АПК-Інформ: овочі і фрукти, в Україні (окрім домогосподарств) уже фактично не залишилося яблук сорту Гала.

«Хоча й маємо збільшення виробництва основного українського фрукта у 2020 році, паралельно зросла частка низькоякісної продукції, яку складно продати навіть на внутрішньому ринку, не кажучи вже про експорт. В результаті, вже з початку 2021 року якісні яблука на українському ринку почали зростати в ціні, а асортимент пропонованих основних сортів найближчим часом скоротиться щонайменше на одну позицію», – пояснює керівник проєкту Олександр Хорєв.

Таким чином, за висновками експерта, в Україні склалися передумови для подальшого підвищення цін. Утім, наскільки інтенсивним буде цей процес, спрогнозувати непросто. Все залежатиме від того, як впливатимуть на наш ринок зміни запасів яблук у Польщі й Молдові.

Тим часом і від сусідів надходить інформація про ймовірне подорожчання через початок продажів фруктів, закладених на тривале зберігання. Хоча наразі підвищення незначне – на 2-5 євроцентів за кілограм. Приміром, у Польщі, яка є найбільшим європейським експортером цієї продукції, яблука сорту Айдаред коштують €0,45/кг, Джонаголд і Чемпіон – €0,47/кг, Голден – €0,52/кг, Гала – €0,61/кг (від 15,3 до 20,7 грн), — повідомляє FruitNews.

Але з українськими гуртовими покупцями за польські яблука нині активно конкурують постачальники торговельних мереж із Бельгії та Нідерландів. Також через карантинні заходи значно зросло внутрішнє споживання яблук поляками. А наприкінці січня заплановане постачання великих партій польських яблук на азійські і африканські ринки. Через не найкращий і не найякісніший врожай обмежена пропозиція фруктів і у Молдові. Відповідно, закупівельні, а за ними й гуртові та роздрібні ціни на яблука в Україні також зростатимуть.

Виконано за допомогою Disqus