В Україні перший референдум зможуть провести не раніше 2022 року — Разумков

27 січня 2021 53 0
В Україні перший референдум зможуть провести не раніше 2022 року — Разумков
Зеркало недели

Законопроект про народовладдя дає можливість проведення референдумів починаючи з 2022 р. Про це сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков, передає УНН.

«В ньому нема питань, які можуть винести на референдум найближчим часом. Закон про референдум — він не регулює конкретні питання. Він регулює механізм, як це може відбуватись. І як це повинно відбуватися, вибачте, згідно діючого законодавства, якщо звісно цей законопроект буде підписаний Президентом і вступить в силу. Найближчим часом навряд чи можна буде провести референдум, тому що він передбачав фактично можливість проведення референдуму починаючи з 2022 року», — сказав Дмитро Разумков.

Він зазначив, що за підрахунками Міністерства фінансів — проведення референдуму буде коштувати Україні близько 2 млрд грн. Ці кошти були повинні акумулюватися і зберігатися протягом року та 1 грудня перерозподілятися, однак парламент запропонував цього не робити, а виділяти кошти на проведення з резервного фонду.

За словами спікера Верховної Ради, в Україні за час незалежності провели тільки два референдуми і це не таке часте явище. Хоча обмежень на кількість їх проведення немає.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Вніс до Верховної Ради законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум Президент Володимир Зеленський. Документ був зареєстрований в парламенті 9 червня. 18 червня на засіданні Верховної Ради України депутати в першому читанні його прийняли.

До того ж міністр аграрної політики Роман Лещенко повідомив, що референдум щодо продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде проведено протягом найближчих 3 років.

Виконано за допомогою Disqus