Вітчизняне тракторобудування на межі зникнення — ННЦ

3 лютого 2021 296 0
Вітчизняне тракторобудування на межі зникнення — ННЦ
Kurkul.com

В Україні постійно зменшується Виробництво найбільш затребуваних у сільськогосподарських підприємствах тракторів потужністю понад 59 кВт, що наближається до межі зникнення. Таке  занепокоєння висловив Ярослав Навроцький, науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Про це інформує пресслужба ННЦ.

За його словами, протягом 2017-2020 рр. воно скоротилося майже у 4 рази: з 3295 тракторів у 2017 р. — до 827 одиниць минулого року.

«Водночас імпорт нових сільськогосподарських тракторів аналогічної потужності за цей же період щороку перевищував 5 тис. одиниць (крім 2018 р.), що є свідченням домінування на ринку тракторів закордонних машин У 2017 р. до України було ввезено 5063 тракторів, у 2018 р. — 4297, у 2019 р. — 5727, а минулого року — 5178 тракторів», — зауважив експерт.

Читати також: Минулого року Fendt став лідером ринку тракторів у Німеччині та Франції

Він стверджує, що потужним конкурентом придбання нових вітчизняних тракторів є купівля сільгоспвиробниками вживаної іноземної техніки, що обумовлена їх доступною ціною, високою якістю та економічністю.

На його думку, досягнути рівня технологій виробництва тракторів як у сучасних провідних виробників буде важко. Однак першочергові заходи для виведення тракторобудування з критичного стану мають бути сконцентровані на двох напрямках:

  1. придбання та установка в Україні сучасних іноземних технологій, технологічних ліній або й цілих виробництв, що підвищить конкурентоспроможність вітчизняних тракторів, збільшить кількість робочих місць та надходжень до бюджету;
  2. зосередження на виробництві малопотужних тракторів для малих фермерських господарств та особистих селянських господарств за доступною ціною та вищої якості, що створить сприятливі умови для матеріально-технічного забезпечення малих форм господарювання та скорочення імпорту сьогодні дешевшої техніки з Китаю.

Читати за темою: Український виробник представив новий причіп-зерновоз

Виконано за допомогою Disqus