Точний висів економить до 30 тисяч грн на одному масиві — фермер

4 лютого 2021 82 0
Точний висів економить до 30 тисяч грн на одному масиві — фермер
Kurkul.com

У господарстві «Вікторія» з Хмельниччини інвестують в осучаснення технічного парку, щоб висів був точним та економним. Саме для цього шукають нові цифрові рішення. Про це розповів керівник агрофірми Олександр Голомах у матеріалі «Інвестувати в інновації простіше, якщо певен, що земля в нас буде завжди» на Kurkul.com.

«Насіння в нас недешеве, і маємо навчитися економити на цій статті без втрати якості посіву. І тут, наприклад, дуже в нагоді буде навігація в тракторах, сівалках, що дозволить проводити сівбу точно, чітко, без перекриттів, пропусків чи будь-яких інших проблем! От раніше здавалося, що «пересіви» не є суттєвою проблемою. Але коли так «губиться», наприклад, 5-6 посівних одиниць соняшнику, то врешті-решт ми втрачаємо до 20-30 тис. грн на одному масиві», —  зазначив фермер.

За його словами, із кукурудзою таке задоволення обійдеться ще дорожче.

«Отже, коли порахувати ці витрати в кінці сезону, то ти вже «влетів у копієчку». Системи точного висіву допомагають уникати такого, і ми плануємо взяти це собі на озброєння», — додав Олександр Голомах.

Читайте також: У 2020 році найбільші прибутки аграрії одержали на виробництві соняшнику

За його словами, в агровиробництві все тісно пов’язано, і сучасні цифрові рішення дозволяють не просто економити, а виходити на інший рівень рентабельності.

«Точний висів дозволяє не лише оптимізувати витрати насіння та уникати перекриттів, а й «змушує» сівалки, посівні комплекси акуратно і ледь не з ювелірною точністю розкладати насіння в рядки. Так ми будемо мати більший урожай при стабільних витратах», — сказав аграрій. 

Як він зазначив, допомогти оптимізувати виробничі витрати можуть інноваційні цифрові рішення.

Серед них додаток для смартфону Farmi.

«Дуже допомагають у роботі прогноз погоди та рекомендації щодо внесення засобів захисту чи добрив у Farmi. Також час від часу переглядаю інформацію про ринкові котирування на біржах Чикаго і EuroNext. Звичайно, реальні ціни на зерно в Україні дещо різняться, але цей розділ у Farmi допомагає орієнтуватися, коли ціна падатиме чи ростиме. Загалом це цифрове рішення допомагає мені приймати рішення щодо агротехнологічних операцій чи політики продажів нашої продукції», — підсумував Олександр Голомах.

Виконано за допомогою Disqus