Експерт назвав найпоширеніші хвороби соняшника у 2020 році

10 лютого 2021 118 0
Експерт назвав найпоширеніші хвороби соняшника у 2020 році
Kurkul.com

Через складні погодні умови минулого року соняшник зазнав значних стресів. Про хвороби рослини, які аграрії фіксували найчастіше, розповів Тібо Леклерк, продукт-менеджер по соняшнику та озимому ріпаку «MAS Seeds Україна», у матералі «Хвороби соняшнику 2020: погода, гібриди та причини поширення» на SuperAgronom.com.

Так, за його словами, найбільше торік спеціалісти компанії спостерігали склеротиніоз стебла.

«Склеротиніоз стебла я спостерігав у Дніпропетровській, Кіровоградській областях та в деяких районах на Миколаївщині. Також її фіксували і на Київщині. Щоб уникнути зараження рослин цією хворобою потрібно обирати стійкі гібриди соняшника. Якщо існує ризик зараження склеротиніозом, то на полі, де посіяний стійкий гібрид соняшника, втрати сягатимуть 2-10%. Коли ж гібрид чутливий до хвороби, то можна спостерігати до 60-100% втрати врожаю», — розповів Тібо Леклерк.

На другому місці за поширенням розташувався вертицильоз (в’янення) соняшника, який проявляється спочатку на листі, далі розповсюджується на стебло і призводить до ранньої загибелі рослин. Найбільшою проблемою даної хвороби є її невиліковність, яка призводить до знищення врожаю. Листя соняшника поступово засихає, при чому спочатку сохнуть листки на нижній частині рослини.

Читати також: Визначено ефективність застосування біостимуляторів на кукурудзі та соняшнику

Третє місце належить такій хворобі соняшнику, як фомопсис, шкідливість якого полягає, крім прямих втрат врожаю від надламування уражених стебел і вилягання рослин, внаслідок поживного дисбалансу, у зниженні посівних якостей та погіршенні товарних властивостей насіння. Втрати врожаю, в залежності від періоду зараження, можуть коливатися в межах 20-100%.

Також продукт-менеджер по соняшнику та озимому ріпаку «MAS Seeds Україна» окремо відзначив таку хворобу як іржа чорна (Рuссіnіа helianthi Schw.). В 2020 р. ступінь розповсюдження цієї хвороби в Україні сягнув 82% площ посіву соняшника.

Читати за темою: У 2020 році найбільші прибутки аграрії одержали на виробництві соняшнику

Виконано за допомогою Disqus