В Україні мільйони гектарів земель деградовані та потребують зрошення — Лещенко

16 лютого 2021 149 0
В Україні мільйони гектарів земель деградовані та потребують зрошення — Лещенко
Kurkul.com

За останні роки земля стає менш родючою через зміну природних умов та небережливе ставлення аграріїв до землі. Розв'язанням цієї проблеми є розвиток системи зрошення та іригації. Про це сказав Роман Лещенко, Міністр аграрної політики та продовольства України під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030 на тему «Розвиток агросектору України», інформує Kurkul.com.

«Клімат змінюється, в Україні недостатність вологи. Погодна аналітика показує, що більше половини країни має проблематику із належною кількістю вологи. І ситуація буде лише погіршуватись», — зазначив Роман Лещенко.

Він додав, що Національна стратегія створена задля відновлення зрошення в Україні.

«Ми повинні запустити національний проект зрошення та меліорації, відновити продуктивність Півдня України, де мільйони гектарів деградують, де критично зношена інфраструктура, де за готівку продається вода», — сказав Міністр агрополітики.

Як зазначається у Національній стратегії, в Україні обліковується 5,5 млн га меліорованих земель, з них 2,2 млн га зрошуваних і 3,3 млн га осушуваних. Але реальна площа земель, що зрошується, складає 400-500 тис. га. Система зрошення та дренажу є нерозвинутою: Україна використовує ~20% потенціалу зі зрошення та ~10% з дренажу. Як наслідок, Україна втрачає близько 1,5 млрд дол. США доходів щорічно, за даними ЄБРР, а кожен 6 гектар с/г земель є деградованим. Причинами низького використання є нерегульоване законодавство.

Читайте також: Агросектор до 2030 року має стати основою економічного сталого розвитку України

Виконано за допомогою Disqus