Земельний аудит збільшить надходження бюджету територіальних громад — експерт

24 лютого 2021 69 0
Земельний аудит збільшить надходження бюджету територіальних громад — експерт

На прикладі Тетіївської територіальної громади (Київська обл.), яка стане першовідкривачем в рамках спецпроєкту «Цифрова громада» від Feodal.Online, показано, як збільшити надходження територіальної громади за допомогою земельного аудиту. Про це йдеться у матеріалі «Земельний аудит для територіальних громад — алгоритм дій для голів громад в онлайні» на AgroPolit.com.

Зазначається, що земельний аудит територіальної громади надає можливість:

  • володіти інформацією про земельний банк громади;
  • землевпорядникам, коли звертаються представники громадськості, мати необхідні цифрові інструменти й можливість довести правильність нарахування або уточнити відомості, що вирішує низку питань і дозволяє уникнути конфліктів;
  • отримувати доходи від оподаткування, оскільки збільшення кількості зареєстрованих земель збільшує надходження до бюджету громади;
  • вивести «з тіні» як великих орендарів, так і малих фермерів у громаді;
    контролювати розораність кожної ділянки.

Проте результат аудиту — це не завжди те, на що очікують. Це момент, коли можна побачити як прогалини, так і можливості для розвитку територіальної громади.  

Слід розуміти, що єдина відмінність між управлінням земельним банком територіальної громади та земельним банком агрофірми — масштаб. 

Громада має знати, які землекористувачі й землевласники мають зареєстроване право власності і право користування земельними ділянками та чи наявна ця інформація в реєстрах. Декого із землекористувачів потрібно буде заохотити перенести інформацію у державний реєстр, декому натякнути, що час працювати «в білу» та сплачувати податки», — зазначив Андрій Дем'янович, засновник сервісу Feodal.Online.

Крім того, необхідно перевіряти всю інформацію і мати до неї відкритий доступ. Земельний аудит допоможе почати процес диджиталізації управління земельним банком громади. А постійний моніторинг прав на нерухоме майно за допомогою сервісу Feodal.Online дасть можливість розуміти, що відбувається в межах територіальної громади.

Фахівці Feodal.Online готові допомогти навести лад у земельному банку всім громадам та безкоштовно оцифрувати межі однієї колишньої сільської ради. 

За безкоштовною консультацією щодо моніторингу земель громади і за інформацією про системи управління зембанком звертайтеся за тел.: +380 (98) 614 89 54.

Нагадаємо, що восени 2020 р. було запущено Feodal ОТГ — сервіс управління земельним банком об'єднаних територіальних громад, за допомогою якого безкоштовно оцифрують один старостинський округ.

Виконано за допомогою Disqus