Націоналізація нафтопродуктопроводу Прикарпатзахідтранс не призведе до дефіциту дизпального — думка

24 лютого 2021 37 0
Націоналізація нафтопродуктопроводу Прикарпатзахідтранс не призведе до дефіциту дизпального — думка
enkorr.ua

Рада нацбезпеки України (РНБО) під час наради 19 лютого 2020 року доручила повернути у державну власність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Однак подальше розслідування може спричинити зупинку поставки дизпалива трубопроводом, а також його подорожчання для українських споживачів. Про це йдеться у матеріалі «Труба Медведчука — що буде з цінами на дизпаливо після націоналізації трубопроводу «Самара-Західний напрямок» на Kurkul.com.

Голова парламентського комітету енергетики та ЖКП Андрій Герус зазначив, що нафтопродуктопровід почав працювати ще у 2016 році і на той час покривав 40% українського споживання дизелю. Проте після зміни влади в Україні із серпня 2019 р. на поставки «трубою», а також на поставки скрапленого газу із Росії було введене спеціальне мито, яке становить 4% від вартості, що призвело до суттєвого зниження поставок трубопроводом. 

«Якщо влітку 2019 р. поставки трубопроводом становили понад 200 тис. т на місяць, то у 2020 році вони суттєво знизилися і в середньому складали близько 40 тис. т на місяць», — пояснив Андрій Герус. 

На його думку, у випадку припинення роботи нафтопродуктопроводу, українці не відчують суттєвих змін у кількості пального та його вартості.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн акцентував, що рішення РНБО про націоналізацію нафтопродуктопроводу «Прикарпатзахідтранс» призведе до зупинки постачань по магістралі, але не зумовить дефіциту й істотного зростання цін на дизельне пальне.

«Український ринок максимально диверсифікований, і замістити 50 тис. т трубопровідних постачань у місяць, які випали, буде нескладно. Це відбудеться як шляхом переорієнтації трубопровідних обсягів на відвантаження залізницею, так і шляхом резервів внутрішнього нафтоперероблення та імпорту морем», — зазначив він.

Так, щонайменше 20-30 тис. т додатково надійде в Україну з білоруського терміналу в Гомелі, де здійснюється перевалка російського дизпалива з нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» на залізничний транспорт. Також із березня очікується збільшення імпорту російського дизпального залізницею через східний кордон. Також можна розраховувати на невелике збільшення постачань із Білорусі.

Крім того, Сергій Куюн додав, що в компанії не виключають можливість незначного збільшення цін на дизпаливо.

«Можливе підвищення гуртових цін на дизпаливо у центральних і західних регіонах на 1-1,5%, де переважно розподілялося «трубопровідне» дизпаливо», — розповів експерт. 

Виконано за допомогою Disqus