Фермер розповів, як отримати 10 т/га пшениці при дотриманні зонування

24 лютого 2021 4131 0
Фермер розповів, як отримати 10 т/га пшениці при дотриманні зонування
Kurkul.com

Найголовнішою перевагою насіння одеської селекції, що виводиться у розплідниках «Експериментальної бази «Дачна», є те, що кожен сорт адаптований для конкретних умов регіону і дасть гарний урожай при дотриманні зонування. Якщо ж сіяти зернові й зернобобові там, де їм не дуже підходять умови вирощування, то не варто очікувати високої врожайності. 

Про це розповів Михайло Семеніхін, керівник підприємства, у матеріалі «Рекордна врожайність в умовах посухи на Одещині — «Дачні» секрети українських науковців» на Kurkul.com.

Так, наприклад, він відзначає, що озима пшениця сорту Ліра одеська, озимий ячмінь сорту Дев’ятий вал чи соя сорту Фенікс рекомендовані для всіх зон України. А от озима пшениця Катруся одеська та ярий ячмінь Адапт найкраще покажуть себе в умовах Степу, кукурудза Кобза МВ, Лагуна й Леді Півдня — в умовах Лісостепу і Степу.

«Правильне зонування грає величезну роль. Адже, наприклад, сорти пшениці Антонівка та Благодарка одеська мають врожайність лиш 7 т/га, але у своїй «рідній» зоні на Черкащині легко дають всі 10 т/га», — додає аграрій.

Читати також: В Україні селекціонери виводять високоадаптивні сорти озимих зернових

Він наголошує, що ігнорування таких вимог щодо вирощування сортів і гібридів може мати катастрофічні наслідки, як це було на Одещині у 2020 р., коли через сильну посуху «згоріли» кілька сотень тисяч гектарів посівів, а фермери зазнали масштабних збитків. 

«Чому фермери дуже постраждали через посуху торік? Бо купили й посіяли імпортне насіння, непристосоване до місцевих умов. Звичайно, селекціонер і виробник можуть обіцяти посухостійкість, високу врожайність чи стійкість до хвороб, але це працюватиме винятково в правильно підібраних умовах», — каже директор «ЕБ «Дачна».

Директор підприємства переконаний, що інвестиції в українську селекцію зможуть гарантувати агропродовольчу безпеку усієї держави і фактично її незалежність від інших. Адже якщо в Україні буде достатньо свого посівного матеріалу, то ніякі форс-мажори не зможуть нашкодити ні самим фермерам, ні кінцевим споживачам вирощеної продукції

Читати за темою: Фахівці розповіли, на що звертати увагу під час придбання насіння селекції ВНІС

Виконано за допомогою Disqus