Через зміни клімату українські фермери переходять на вирощування нетрадиційних культур

26 лютого 2021 201 0
Через зміни клімату українські фермери переходять на вирощування нетрадиційних культур
pixabay.com

Зміни клімату підштовхують українських фермерів до освоєння нових культур і появи нетрадиційних для країни ніш. Повідомляє thepage.ua.

Як розповіла Ольга Трофімцева, незабаром вони будуть займати помітну частку в структурі виробництва агропромислового комплексу країни.

За її словами, українські фермери будуть змушені змінювати структуру посівних площ, а селекціонери — розробляти нові гібриди та сорти тих культур, які традиційно вирощуються в країні (пшениця, жито, кукурудза, соняшник).

У 2020 р. українські аграрії зіткнулися з безпрецедентним викликом — у зв'язку з поступовою зміною клімату зима була аномально тепла і безсніжна, а весна — досить посушлива. Особливо від цього постраждали південні регіони країни.

«Але аграрії не розгубилися і почали вирощувати нетипові для України культури, наприклад, спеції (шафран, чебрець, майоран) і бобові (нут, сорго, рудої)», — розповіла директор з розвитку компанії «Епіцентр-Агро» Ольга Трофімцева.

Читати за темою: В Україні почастішають посухи та суховії — прогноз метеорологів

За її словами, у південних, східних і центральних регіонах фермери починають дивитися на нові культури, які не вимагають зрошення і можуть вирощуватися в їх кліматичній зоні. Наприклад, все більшу популярність набирає вирощування амаранту, експарцета, льону, конопель, деяких овочів (батат), різних ягід, фруктів і іншого.

«Більш того, у зв'язку з глобальним потеплінням у світі, частина України вже опинилася у нижнього порога субтропічного клімату. І тепер те, що традиційно вирощували на берегах Середземного моря (наприклад, деякі екзотичні фрукти й овочі), сміливо може приносити урожай і українським фермерам. Навіть в Київській області вже через кілька років тепла буде достатньо для вирощування винограду», — розповів колишній радник прем'єр-міністра з економічних питань та земельну реформу Олексій Мушак.

Як він зазначив, в країні збільшується кількість «гарячих» днів, що може дає можливість українським фермерам займатися вирощуванням екзотичних рослин.

Читайте також: Степи Півдня можуть перетворитися на пустелю — думка

Виконано за допомогою Disqus