Через спеку в Європі втричі зросли втрати врожаю

2 квітня 2021 145 0
Через спеку в Європі втричі зросли втрати врожаю

За останні 50 років в Європі потроїлися втрати врожаю, викликані екстремальними погодними явищами. Повідомляє EurActiv.com

Як зазначило видання, у дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі Environmental Research Letters, вивчалося сільськогосподарське виробництво у 28 європейських країнах (нинішніх 27 країнах-членах ЄС та Великобританії) з 1961 по 2018 рр.

Вчені порівняли дані про екстремальні погодні явища — посухи, хвилі тепла, повені та холоди — і знайшли докази того, що зміна клімату вже веде до збільшення втрат врожаю.

Засуха, сильна спека, холод і повені значно частіше почали спостерігатися в Європі протягом 50-річного періоду. У звіті підкреслюється, що «серйозність впливу спеки та посухи на рослинництво приблизно потроїлася» за цей період, від втрат з 2,2% (з 1964 по 1990 р.) до 7,3% (з 1991 по 2015 р.).

Читати також: Синоптики прогнозують проблеми з урожайністю через сильну посуху

У звіті наголошується, що посухи стають все більш частими та інтенсивними. Найбільше від спеки постраждали зернові, на які приходяться майже 65% посівних площ ЄС. Дослідники говорять, що це можна пояснити більшим зрошенням інших культур, таких як овочі, виноград і фрукти.

«Очікується, що зміна клімату призведе до посилення екстремальних погодних умов, включаючи періоди аномальної спеки й посухи, і дослідження попереджає про «ефекти» їх впливу на Європу в глобальній продовольчої системи та на ціни на харчові продукти», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що спека і посуха в Європі призвели до падіння виробництва зерна на 8% в порівнянні з середнім показником за попередні п'ять років. Це «викликало нестачу кормів для худоби і викликало різке зростання цін на сировину».

Виконано за допомогою Disqus