Умовна прибутковість виробництва молока зменшилася майже на 40%

3 березня 2021 75 0
Умовна прибутковість виробництва молока зменшилася майже на 40%
pixabay.com

В лютому 2021 р. індекс умовної прибутковості виробництва молока (УМІ) був на 39,3% нижчим, ніж в аналогічний період минулого року. Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), на своїй сторінці у Facebook.

«Якщо в січні 2021 р. комусь здавалося, що УМІ вже нікуди знижуватися, то лютий 2021 р. довів протилежне — підтвердивши правило, що УМІ завжди знижується в лютому. Зниження було не таким критичним, всього на 1,1%, але це був другий найнижчий рівень умовної прибутковості молока за всю історію наших спостережень за цим ключовим для молочної галузі показником», — розповів економіст.

Таким чином, в лютому був найнижчий рівень прибутковості молока за останні 54 місяці поспіль. Причина знову та сама — корми. Ціни на молоко — без змін, але ключові кормові компоненти продовжували дорожчати. Знову лідером була кукурудза, яка здорожчала майже на 4%. В результаті український індекс умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах в лютому 2021 р. був:

  • на 39,3% нижчим, за минулорічний в тому ж місяці;
  • на 32,7% нижчим, ніж в середньому за 9 останніх років в лютому;
  • на 30,2% нижчим, ніж в середньому за 5 останніх років в лютому.

Читати також: Стало відомо, коли буде сезонне зниження цін на молоко

«УМІ за перші два місяці 2021 р. був на 42% нижчим, ніж рік тому за той самий період і на 32% нижчим, ніж середній за останні 5 років в цей період», — додає експерт.

За словами Андрія Ярмака, як правило в березні в Україні стартує сезон «великого молока», який починає давити на ціни. Водночас світовий ринок продовжує зростати. В лютому подорожчали молочні жири, але, дещо, знизилися ціни на молочний білок. Для України, до речі, важливіші ціни на білок, ніж на жири зараз. Однак, для УМІ важливі також ціни на фуражні зернові та шроти олійних. Тому прогнозувати УМІ на березень складно. Імовірно, що основним чинником впливу будуть залишатися корми.

Нагадаємо, в січні умовна прибутковість виробництва молока встановила три антирекорди.

Виконано за допомогою Disqus