Власне кормовиробництво дозволяє знизити собівартість тваринницької продукції — фахівець

5 березня 2021 342 0
Власне кормовиробництво дозволяє знизити собівартість тваринницької продукції — фахівець
Kurkul.com

Самостійний випуск комбікормів дозволяє фермам знизити собівартість тваринницької продукції, що дуже актуально в умовах зниження маржинальності в галузі. Про це розповів Микола Демчак, директор компанії «Сій Добро», яка понад 8 років поставляє в Україні німецьке обладнання Buschhoff для комбікормових заводів, у матеріалі «Комбікормові заводи: додаткова опція чи нагальна потреба» на Latifundist.com.

Він зазначив, що попит на комбікормові заводи в Україні розвивався поступово, з розвитком тваринництва. Ферми, побудовані 10 років тому, через 5-7 років окупилися, і власники вирішили інвестувати в комбікормове виробництво.

Адже колишні способи виготовлення кормів, коли працівники руками змішували інгредієнти, вже давно зжили себе. І наша компанія якоюсь мірою сприяла популяризації ідеї організації власного компактного комбікормового виробництва. 

Читати також: Експерт розповів, коли знизяться ціни на с/г продукцію

Так, за словами Миколи Демчака, окупність власного виробництва складе 2-2,5 роки, що стає вигідними інвестиціями.

«Багато компаній самі вирощують зерно. Зрозуміло, що вони вибирають: продати його або зробити корм для худоби. До речі, в цьому році через зростання цін на зернові ситуація складна для тваринництва», — відзначив експерт.

З досвіду спілкування з фермерами він запевняє, що компанії, які почали займатися виробництвом молока, не кидають цей бізнес, хоч і ціни на молоко знижуються, і собівартість зростає. Галузь не стоїть на місці. Якщо 6-8 років тому середня продуктивність корів була близько 5500 т молока на рік, то сьогодні — близько 8500 т.

«В країні має розвиватися тваринництво. Сьогодні багато хто говорить про те, що потрібно залишати додану вартість в країні. Щоб не бути сировинним придатком, потрібно дати можливість виробникам тваринницької продукції нормально працювати. Адже саме господарства, які розводять птицю, худобу, а особливо корів, більше прив'язані до землі, ніж виробники зернових. Такі господарства мають велике соціальне значення для сіл», — підсумував фахівець.

Читати за темою: На Волині побудують новий комбікормовий завод

Виконано за допомогою Disqus