Названо основні складові для впровадження «зеленого курсу» з ЄС

12 березня 2021 52 0
Названо основні складові для впровадження «зеленого курсу» з ЄС
AgroPolit.com

Зближення України з ЄС у частині «зеленого курсу» включає дві важливі складові. Про це заявив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, під час круглого столу «Український агросектор в умовах Європейського зеленого курсу: виклики та можливості», повідомляє AgroPolit.com.

«Українська дипломатія співпрацює з ЄС у межах «зеленого курсу» і готова співпрацювати як гарант запровадження цього «зеленого курсу» для бізнесу. Найголовніше — побудувати синергію між усіма причетними органами влади і агробізнесом для адаптації європейського «зеленого курсу» в Україні», — зазначив він.

Читати за темою: В Україні затверджено Національну економічну стратегію до 2030 року

За словами міністра закордонних справ, політика зближення у межах «зеленого курсу» включає два ключових завдання.

«Перше — зелена трансформація означає виживання для агросектору та загальну єдину геополітику.
Агросектор як складова продовольчої системи не буде життєздатним, якщо він не стане кліматично-нейтральним відповідно до сучасних викликів. Поточна динаміка розвитку сектору може призвести до посилення нерівності між країнами. Оскільки цей сектор є найбільшим забруднювачем на долю якого припадає трансформація існуючої моделі до клімато-нейтральної є невідворотною. Пандемія лиш прискорила необхідність цих фундаментальних змін у секторі. Впровадження Європою «зеленого курсу» потребує формування політики єдиного голосу від України та координації роботи з міжнародними партнерами», — поінформував Дмитро Кулеба.

Зокрема, за його словами, це робиться для уникнення диспропорцій в торгівлі, формування сприятливого зовнішнього середовища для українського виробника за допомогою угод про визнання сертифікатів безпечності продуктів та маркування, формування нових виробничих ланцюгів продовольства, залучення інвестицій для трансформації аграрного сектору, створення спільних програм стимулювання виробників та споживачів для переходу на альтернативні джерела енергії, цифрове відстежування процесу виробництва та походження продуктів, пом’якшення впливу торгівлі викидами.

Читати також: Уряд збільшив суму держдопомоги за Доступними кредитами 5-7-9%

ЄС планує просувати перехід до сталих продовольчих систем через міжнародні організації, міжнародні події включаючи п’ятнадцяту конференцію сторін конвенції ООН по біорізноманіттю, саміт продовольчих систем ООН 2021, тощо.

«Друге — уникнення торговельних диспропорцій та диверсифікація ринків експорту. ЄС планує просувати «зелені альянси» сталих продовольчих систем на двосторонньому, регіональному та багатосторонньому рівнях через перегляд своїх торговельних угод та включення в них «статті стійкості», що забезпечить повне дотримання вимог «зеленого курсу» та стоврить нетарифні бар’єри для українського виробника», — наголосив Дмитро Кулеба.

Виконано за допомогою Disqus