Черкаський Азот Фірташа розпочав процедуру банкрутства

13 березня 2021 8320 0
Черкаський Азот Фірташа розпочав процедуру банкрутства
ПрАТ «АЗОТ»

Черкаський ПрАТ «АЗОТ», що входить до групи підприємств Group DF,  розпочав процедуру банкрутства. Про це повідомили у випуску новин «Першого Ділового» телеканалу.

Процедуру ініціювало акціонерне товариство «Черкасиобленерго». Причина цього — заборгованість підприємства. Яка за даними обленерго, становить 1,86 млрд грн.

Зазначається, що борг виник в результаті невиконання «Азотом» своїх зобов’язань на підставі договору про постачання електричної енергії. Тому Черкасиобленерго звернулося до Господарського суду з вимогою відкрити провадження у справі про банкрутство «Азоту», визнавши «Черкасиобленерго» його кредитором.

«Позови проти компанії Фірташа обленерго ініціює вже не вперше. Минулого місяця суспільство теж подавало позов до суду проти «Азоту» — про стягнення штрафу за невиплату основного боргу на суму в 371 млн гривень. Однак за даними обленерго, Державна виконавча служба не задовольнила цю вимогу. Тому «Черкасиобленерго» вирішило передати роботу по стягненню боргів на суму близько 700 млн грн від Державної виконавчої служби приватного виконавця», — йдеться у повідомленні.

Офіційна позиція черкаського «Азоту»

У  ПрАТ «Азот» уже заявили, що згаданий вище позов жодним чином не вплине на поточну операційну діяльність підприємства, Черкаський «Азот» випустить і відвантажить стільки добрив, скільки було заплановано. Всі 100% контрактів будуть виконані.

В офіційному прес-релізі вказано також, що компанія готова відстоювати свою правоту в судах, оскільки раніше Фонд державного майна в односторонньому порядку заблокував дію цілої низки мирових угод між «Черкасиоблененерго» і «Азотом», згідно з якими погашалися борги підприємства.

«Новому менеджменту обленерго і ФДМ, який у цій справі віддає команди, потрібно визначитися: їх цікавить погашення заборгованості в межах домовленостей з підприємством чи реалізація чергового піар-плану», — коментуютьв ПРАТ «Азот».

Способи, строки і порядок погашення заборгованості можуть бути визначені тільки в рамках переговорів щодо умов конвертації боргу, і винятково за переговорним столом. Будь-який тиск на підприємство є неприпустимим і деструктивним з точки зору перспектив вирішення проблеми.

Також в компанії звертають увагу, що Черкасиобленерго нібито «забуло поінформувати громадськість про наявність заборгованості в розмірі понад 600 млн грн перед «Азотом». Цей борг також вимагає погашення.

Представнкии ПРАТ «Азот», посилаючись на на практику, переконані: суперечки, подібні до тієї, що була ініційована «Черкасиоблененерго» щодо Черкаського «Азоту», тривають роками. Компанія готова до цього спору, однак, на думку її представників, такий підхід значно знижує шанси врегулювання наявного боргу в перспективі найближчих декількох років.

Нагадаємо, ПрАТ «АЗОТ» — черкаське підприємство з виробництва азотних добрив. Кінцевим бенефіціаром ПрАТ за даними Youcontrol є Дмитро Фірташ.

Читайте також: Черкаський Азот на 11% збільшив обсяги виробництва мінеральних добрив

Виконано за допомогою Disqus